måndag 29 november 2010

Sykul hela veckan lång

Igår var det premiär för mig att sy med Goa Gummor. Ett synnerligen trevligt sygäng som dagen till ära höll till i Göteborg pga reparationer i ordinarie lokaler i Skepplanda. Lite kortare för mig att köra denna gång alltså. Jag kan väl inte påstå att det var en av mina mest produktiva sydagar. Men jag hade jättetrevligt och fick klart trädgårdsutmaningen och ett pyttetäcke. Och så fick jag skurit några bitar till en duk som jag började på i somras (Good Fortune) och som vilat sen dess.

Symadame Gun som är en go gumma har utmanat/uppmanat till Afrika-täcke-sömnad. Jättebra initiativ för oss som har svårt att få tummen ur... Gun delade med sig av sitt tygförråd. Detta färgsprakande tygstycke föll på min lott. Nu hänger det bakom dörren på designväggen och väntar på lite inspiration. Jag har till februari på mig att tänka och sy klart. Känns nästan synd att skära i detta färgsprak. Får se vad det blir.
En till tyghög fick följa med hem. Det var en av tjejerna som gav tyger till ett pyttetäcke. Sött som socker! Man kan ju förmoda att det blir ett täcke som någon pytte-flick-förälder väljer... så småningom.
Jag har fått klart min "önskelista" till Födelsedagsklubben, där vi är 12 stycken som ska sy block till varandras födelsedagar nästa år. Nu på onsdag ska vi träffas och berätta om våra önskemål. Spännande! KM är bortrest, så jag har fixat barnvakt så jag kan vara med live, men det är väl säkrast att ha det nedskrivet om man får förhinder. Allt är hemligt, hemligt (åtmindstone fram tills onsdag) så inga mer detaljer avslöjas. Men jag kan väl säga så mycket att jag, efter mycket funderingar fram och tillbaka, gick på min första tanke. Blir nog bra :-) Får bara hoppas att mina medsömmerskor tycker det samma. Lite utmaning men mest bara kul, är min intension. 

Och så är det julavslutning med Lapphexorna på torsdag. Mycket kul syrelaterat i veckan alltså!
Kram Jenny

torsdag 25 november 2010

Djur-rapport

Här pågår hexagon-sömnad på all tillgänglig sy-tid! Jag har ett långfinger med riktigt många stickhål nu, eftersom jag aldrig riktigt fått in den rätta knycken med fingerborg... Funderar på att prova den där nya varianten som är hälften gummi.  Har hört att den är suverän när man handquiltar (vilket jag inte gör. Ännu i alla fall) men borde väl vara bra till all handsömnad. Någon som provat?
En hel del njuttid går även åt att öppna mjuka goa kuvert från landets alla hörn och klappa och klippa i härliga djurtyger. Som julafton en månad för tidigt. Återigen - tack alla ni som hjälpt till!!
Status djur-hexagoner 25 november 2010.
Så här ser själva arbetet ut idag. Jag har inte riktigt en plan för hur stort det ska bli. Ännu har jag bara sytt på ett av resp djur, så dubletterna kommer ju att göra täcket dubbelt så stort. Det ska ju vara tillräckligt stort för att kunna mysa lite med och tillräckligt litet för att kunna hitta dubletterna. Det får ge sig under resans gång.

Anna i Sandviken bad som lite närbilder och här kommer lite closeups på några av alla djurfavoriter. Kanske känner du igen något från din (fd) stash? 

Många sköna lirare, alltså och fler lär det bli. 
Fler djur är på gång
Snart är det dags att pausa handsömnaden en stund och börja packa inför sydag på lördag. Då ska jag sy med Goa Gummor för första gången. Ska bli jätteskoj!
Kram Jenny

måndag 22 november 2010

Okända djur

Du tror inte på det här eller hur? Men världen är full av okända djur (sjöng Olle Adolfsson, Beppe Wolgers text)

Även idag var det urkul att kolla brevlådan. Inte mindre än 6 mjuka goa kuvert med alla möjliga och omöjliga djur. Tack kära ni!!

När jag sitter och klipper ur lämpliga bitar, kan jag ibland inte låta bli att fundera över hur vissa tygdesigners tänkte den där dan när de designade vissa tyger?
Disco-grodor!
En anka som talar i telefon, nallar i rymden, igelkottar på skateboard och grodor på disco. Var får de alla idéer ifrån? Och hur ser resten av tygerna ut i den serien? Fniss!

Snack-sugna djur.

Alla djuren är hur som helst mycket välkomna hem till mig och strax blir de en hexagon. Verkar som om smittan spridit sig. Birgitta (som liksom jag, inte heller egentligen var så förtjust i vare sig hexagoner eller handsömnad) sitter även hon framför TV:n med hexagoner numera :-)

Vill ni se riktigt konstiga djur finns denna knepiga länk. Man kan ju fundera på hur de som gjort den tänkte, den där dan...   http://www.youtube.com/watch?v=tKHB7sS1b_4

Elisabeth, som är en av de som skickat mig djurtyg, ville ha följande i retur:
Nu har jag kommit på vad jag vill ha i stället – Gå in på http://www.freerice.com/ och träna några engelska glosor eller gissa på tavlor eller nå’t. För varje rätt svar så skänker du 10 grains ris till fattiga. Freerice är en reklamfinancierad sida som drivs av FN för att samla in mat till fattiga och det kostar inget att svara på frågorna.
Bra initiativ, Elisabeth! Självklart har jag besökt och spelat. Fick faktiskt ihop en hel del ris - och blev lite klokare på kuppen. Prova du med!

Kram Jenny

fredag 19 november 2010

Vinnare av alla möjliga slag

När är man en vinnare? Ja, bara det att ha en hobby som man blir glad av är väl ändå en vinstlott?? Så alltså är vi lite vinnare alla till mans, vi i lappträsket. 

Oj, vilken respons jag fått på min djur-scraps-förfrågan. Jättekul! Tack alla goa quiltvänner runt om för ert engagemang och er tid! Känner mig som en vinnare. Det sägs ju att quiltare är ett generöst släkte och detta är väl ett tecken så gott som något. Så återigen - Tack alla ni som tar er tid att kolla i gömmorna. Oavsett om ni hittar något eller ej. Nu har jag att göra med mina hexagoner - hoppas det är bra på TV de närmaste veckorna (månaderna? åren?...).


Och så är det fredag lunch enligt min klocka! Dags att dra vinnarna i ge-bort-utlottningen. Jag måste erkänna att jag övergett tanken om att göra lotter, det blir ett väldigt pill med papperslappar (och jag föredrar ju de i tyg, eller i form av hexagoner...) så jag tog hjälp av random.org. Den drog 6 st nummer, och efter att ha stämt av era önskemål blev det såhär:
 1. Tyg Kaffe Fassett Lichen - Wivi (som strax blir ägare till sin första Kaffe-tyg-bit :-)
 2. Tyg Blommor på ljusblå botten - EvaM
 3. Tyg påskmotiv - Gunilla Kling
 4. Mönster - Gunilla Kling (vinst på 2 av 3 lotter alltså, kanske läge att köpa en Trisslott också?)
 5. Tyg Snögubbar - Angelica i Gammelstad
 6. Scrapspåse från Moda - Maja
Grattis till er alla! De flesta har fått sin nr 1 eller 2 önskemål, så jag hoppas ni får glädje av era vinster. Jag har Majas adress, men har ni andra lust att maila mig era adresser så postar jag inom kort. Maila på länken ovan.

Idag kör de igång en Scraps Mystery på Quiltville. Del 1 publicerades idag och så håller det på till juni nästa år. Låter spännande! Så har du lite gröna och rosa remsor hemma är det bara att köra igång. Del 2 kommer nästa fredag. På denna sida finns länkar till alla publicerade delar.

Ha en skön helg!
Kram Jenny

PS - kul att läsa önskningarna till quilt-tomten. Mer tid och ett hav av pengar kan väl vara lite knivigt, men en kul linjal och lite tyg borde nissarna kunna få till, inte sant? / DS

tisdag 16 november 2010

Djur-jakt. Scrapsbyte, anyone?

Den där idén om att ha ett maximalt antal lådor för grejer igång för att få bättre fokus och kanske få något helt klart, har inte gått så bra hemma hos mig... Härom kvällen var det filmkväll och då började jag handsy hexagoner. Köpte mallar för ett tag sen hos Pia på Quiltstudion som var 1” (på kortsidan). Det blir djurtema. Tanken är att ha ett djur på varje hexagon och att ha två likadana hexagoner av varje tyg. Det ska bli ett mystäcke som man kan hitta på berättelser kring eller köra ”öppet Memory” med (typ: var är den andra katten?). Efter att jag började insåg jag två grejer:
 1. det går åt en himlans massa mallar när man väl fått upp farten
 2. jag har betydligt färre djurtyger än vad jag trott
Djurhexagoner - så här långt. Mallar 1" (på kortsidan)
Idag har jag varit hos Pia och köpt fler mallar så punkt 1 är tillsvidare åtgärdad. Även några nya djurtyger inhandlades, men jag behöver fler. Tänkte höra om någon är sugen på ett litet scrapsbyte? Du kanske har någon liten bit djurtyg som ligger och skräpar och vill byta till något annat? Jag är intresserad av alla djurtyger men med två förbehåll: själva djurmotivet (eller åtmindstone merparten av djuret) behöver rymmas på en hexagon som är 1” på kortsidan (ca 1 ¾” på diagonalen) och jag behöver två av respektive motiv. Maila mig på e-post-länken ovan med dina bytes-önskemål om det låter intressant, så får vi hoppas att jag har vad du vill ha! 
Kram Jenny
PS – du har väl inte missat att det pågår utlottning här? Se gårdagens inlägg.

Resultatet av dagens djurjakt.
Och så lite pirater och Kaffeblommor.

söndag 14 november 2010

Inlägg 51: Ge bort - utlottning

Okidoki. Efter att alldeles nyss passerat 50 inlägg passar det väl bra med en utlottning? Reglerna är inga konstigheter:
 • Skriv en kommentar och ange också vad du helst vill vinna. (t ex: 6, 1, 4, 3, 5, 2 där första siffran såklart motsvarar den vinst du helst vill ha) = en lott.
 • Berätta om utlottningen på din blogg och länka hit = en lott.
 • Låt oss också veta vad du önskar dig av quilt-tomten? = en lott.
Upp till tre vinstchanser per person, alltså. Vinnarna drar jag på gammalt och beprövat lotter-i-en-burk-manér på fredag eftermiddag, så var med och tävla fram till fredag lunch (som jag tycker är vid 13-tiden).
Vad ligger då i potten? Jag har rotat runt i högarna och det blev 6 grejer som får flytta härifrån. 1. Tygbit Kaffe Fassett Lichen (lav). Brunt med alla möjliga (och omöjliga) färger. Ca 55 x 80 cm.
 2. Tygbit Blommor på ljusblå botten. Ca 35 cm x 100 cm (jag har dock skurit bort stadkanten. Den bor numera i Sandviken).
 3. Tygbit med påskmotiv. Ägg och blomsterkransar i pastell och guld. Ca 30 x 110 cm.
 4. Mönster till en ”Kosmetikpung med hjerte” från JA Design. På danska och inköpt hos Quiltameva för ett antal år sen. Har aldrig provat själv, så den lilla pp-biten finns kvar i påsen.
 5. Tygbit Snögubbar och granar på mörkgrön botten. Ca 30 x 110 cm.
 6. Scrapspåse från Moda. Jag har nallat två remsor så nu innehåller den 22 st. Remsor ur serien Alliance i främst brunt men också rött, blått och gulbeige. En och annan stadkant.
Både nr 2 och 3 är tyger som jag inte köpt utan fått med i något tygpaket eller dyligt. Förmodligen när jag handlade på köpa-byta-sälj-kvällen hos Lapphexorna, men det skulle också kunna vara något jag fått... Så om du som läser detta har skänkt mig något av dessa tyger ber jag om överseende för otacksamheten, men de kommer att få det bättre i nästa hem :-) 

Lycka till!
Kram Jenny
PS - en annan grej: zoomin-fråga. Hur kan man på ett enkelt sätt se hur många inlägg man gjort? Eller måste man hålla koll "manuellt"? / DS

fredag 12 november 2010

Kassakvitton - part II

Nu har de flesta av mina senaste kassakvitton blivit pyttetäcketoppar.

På den första valde jag att ha kassakvittona som bård. Gällde ju att hitta på nåt innanför bården med. Det blev enkla rutor av "scraps-typ" (några riktiga scraps, några nyskurna scraps...). En lapp från ett tygbyte på Q&L-listan fick också vara med - den svarta med röd blomklase. Längst ner i högra hörnet av bården kan man ev känna igen lite remsor från min utmaningsväska. Den som spar han har. Snacka om småländsk framsida.

Kassakvitton (3") runt om. I mitten blandade 4" rutor.
Nästa topp är helt enkelt 6 kassakvittoremsor med vanliga remsor emellan. Måste erkänna att jag tycker de flesta tyger i dessa kvittoremsorna är fula alt fantasilösa. Men tillsammans blev de en bättre helhet. Jag hade en liten idé om att ha ett stormönstrat tyg emellan istället för det ljusblå. Satte upp på designväggen och fotade (mycket smart tips från någon att just kolla genom kameran. Jag tror det var Anette L som gav mig tipset. Tack!). Det blev i och för sig kul, men den stackars lilla bäbisen blir väl helt yr i huvudet av allt grill, så det blev det lugnare ljusblå tyget till slut ändå. Livet är nog förvirrande ändå för den lilla/lille krabaten som förhoppningsvis får detta täcke så småningom.
Pyttetopp av kassaremsor (3") och mellanremsor (2½")
 Nu återstår kanske det knepigaste av alla moment när det gäller pyttetäcken; att hitta bra flanell till baksidan.

Jag vill också passa på att tacka för alla mysiga kommentarer och glada tillrop på mitt inlägg om kassakvitton. Blir så glad när ni tar er tid att kommentera!! Just nu läser du mitt 50:e inlägg. Ska genast dyka ner i gömmorna och hitta några grejer att lotta ut.
So long! Jenny

torsdag 11 november 2010

Vinn fin-fina mönster

Hej! Litet give-away-tips:
Läste senaste inlägget på Stash Manicure av Holly Matubas som också har en utlottning av sina söta mönster på sin blogg. Verkar vara applikation - jättefina vinterbonader! T o m lördag kan man vara med och tävla, (men håll koll på tidsskillnaderna om du är ute i sista stund).

Vore ju urkul om någon av dessa godbitar flyttade till Billdal. Själv ser jag att besöksloggen på min sida passerat 3.000 och snart är det 50-inläggs-jubileum. Får se till att fixa någon give-away då. Återkommer, alltså!
Kram Jenny (som grejar med kassakvitton - sydda alltså - medan sonen sover en stund).

tisdag 9 november 2010

Kassakvitton - utan ett öre på fickan

Här hemma har jag fyllt på kassakvittohögen de senaste kvällarna. Och inte spenderat en krona. Det handlar alltså inte om någon yvig kvällsshopping utan om sydda sk kassakvitton.  När jag sorterade scraps från Skepplanda för en tid sen fick jag ihop en hel låda med småremsor med dessa kvitton i åtanke. För er som inte provat - och för er som behöver en liten reminder - kommer här en enkel (hoppas jag) beskrivning på hur jag gått till väga:

1. Fixa remsor
Först ska man skaffa sig några bra ”kassakvitto-remsor”. Antingen tar man en rulle med gammalt hederligt kassakvittopapper, men för oss som inte har sånt hemma går det lika bra att använda vanligt papper, tidningspapper, smörpapper etc som man skär/klipper i lämplig bredd. (Tillägg: Varning från Maja att använda den nya typen av printade kvitton, som färgar av sig när man stryker på dem.) Jag brukar vanligtvis skära mina (kopierings-) papper i 2½” men denna gång blev det 3”. Vill man ha långa, långa remsor tejpar man bara ihop sina pappersark. Eller så syr man ihop flera kassakvitton när de är klara.

2. Första remsan med rätan upp

3. Nästa remsa med rätan ner och
kant i kant med den första remsan.

4. Sy en söm. Använd små stygn. Då blir det MYCKET
lättare att dra av pappret senare.
5. Fingerpressa

6. Nästa remsa på
 
7. Osv, osv, osv...

Efter det: Lägg på nästa remsa – med rätan nedåt och kant i kant med föregående remsa.
Sy en söm. Vik upp och fingerpressa. Ja, du fattar... Så här fortsätter du om och om igen. Tills hela remsan är fylld.
Skulle pappret komma lite snett är det ingen fara. Bara riv upp så att ”bubblan” försvinner och fortsätt. Det fixar du till när du skär senare, men det är ju bra att ha lite marginal så att tyget sticker ut en liten bit utanför pappersremsan.
Om du vill ha lite mer liv i resultatet (eller har några snygga ojämna scrapsbitar) kan du lägga några bitar på snedden.


När du fyllt hela din remsa med tygbitar ser det ut nåt åt detta håller från baksidan:

8. Sett från baksidan
9. Dags att ta ett järn. Ett strykjärn alltså.

10. Renskär på båda sidor. 
Renskär med linjal utmed pappersremsan på båda sidor. Ibland kan man behöva skära i pappret, så det är ju bra att inte ha sitt allra nyaste skärblad i kniven...
11. Klart för riv-start
Dags för rivstart: riva loss pappret från baksidan. Här kommer de små stygnen till nytta, de gör att det blir lättare att få loss eländet. Just pilla-bort-pappret-momentet är inte så kul, så förslagsvis gör du nåt annat roligt under tiden också; kollar TV, lyssnar på radio eller snackar med någon du gillar.

12. Färdig. Voilà! En färdig kassakvittoremsa.
Nu är det bara att använda den. Som bård, som block eller varhelst du har nytta av den.

Här är mina remsor från scrapshögen från Skepplanda i väntan på vidare behandling. Har lite vaga planer på vad de ska bli.

Jag vill också passa på att urfärda en VARNING: Kassakvittosömnad kan lätt bli beroendeframkallande och risken är överhängande att man fastnar! Andra sysslor i livet (såsom t ex disk, tvätt och betalning av räkningar) kan komma att ignoreras. Men det vet ju många quiltare om redan från start – eller hur?
Här är ett pyttetäcke som är sytt av ett gäng färgglada kassakvitton som jag sydde för några år sen.
Regnbågs-pyttetäcke av kassakvitton (2½" breda)
Hoppas att förklaringen är tydlig och att jag kanske kunnat inspirera någon att köra lite in-house-shopping :-)
Kram Jenny - som ska riva lite papper framför TV:n innan det är dags för kojen.

 

onsdag 3 november 2010

Födelsedag x 2

Nu är Grattis-flaggspelet klart. Det var riktigt kul att sy. Och så fick jag ju öva lagettsöm på nya maskinen. Jag tänkte visa lite mer en annan dag, men så här ser det ut på strykbrädan just nu. 

Grattis-flaggspel kalasklart
Så nu är vi redo för kalas på lördag. Mr J's första födelsedagskalas. Eller oj, det återstår visst lite städning, matlagning och annat fix. Men ett flaggspel är ju en bra kalas-start, eller hur?

Och apropå bemärkelsedagar, så har jag gått med i Camillas och Veronicas Födelsedagsklubb. Vi är 12 personer som ska sy block till varandra att överlämnas på respektive födelsedag. Man får själv bestämma tema och färginriktning på "sina" block . Jag känner mig lite som ett barn med jul-leksakskatalogen; den vill jag ha, och den. Och den o den.... Onsdagen den 1 december ska jag ha tänkt klart vad jag önskar mig. En jättekul idé och extra kul att fylla år nästa år alltså!
Kram Jenny