lördag 29 januari 2011

Alltid en början...

Igår bet jag i det sura äpplet... satte igång med quiltningen av Afrika-täckena. Jag lider ju av någon form av quilt-skräck tyvärr men har som ambition att, om inte bota, så i alla fall lindra symptomen betydligt. Mr J sov länge på lunchen efter babysim och massa frisk luft, så jag hann en bra bit. Jag började med att packa upp mitt jättestora quiltsybord som ingick i köpet av Auroran på Quiltköpingsmässan. Det är verkligen jättestort, så det fick bli köksbordet. Syrummet räckte inte till. Ialla fall inte utan en kraftig städning och det fanns det ju varken tid eller lust till. 
Quiltningsskräcksavvänjning pågår
Jag kom igång fint, men sen.... Rackarns vad nålen gick av stup i kvarten. När jag satte i nål nr 4 (!!!) bytte jag tråd samtidigt (från IKEA till Mölnlycke) och efter det har jag inte bytt nål en enda gång. Peppar, peppar. Det kanske var så enkelt? Har ju hört att det finns knutar o dyl på IKEA-tråden. Det är inget jag lidigt av tidigare, men det kanske kan vara någon förklaring till att det uppstod spänningar och poff, så gick nålen (nålarna...) av. Många fula ord blev det. 

Jag passade på att prova lite hit och dit svängar. Varierande resultat. Några kanelbullar, några lussekatter och en väldans massa bara krumelurer. Jag kommer inte få något skönhetspris, men är ändå glad att jag kommit igång. Här nedan några exempel. Solljuset är härligt, men det gör tyvärr att det ser ut som om jag sytt av en sopsäck... Tänk svart istället.

Hej och hå - quiltning
Inte vackrast i stan. Men det blev av i alla fall.
Sen provade jag övermataren för första gången på nya maskinen. Smidig att montera. På min förra maskin, Husqvarna, var man tvungen att ha fram lilla skruvmejseln, men här räcker handkraft.
Övermataren i arbete
Jag quiltade raka sömmar på Bento Boxen, men lite olika i varje block. Tänkte prova runda cirklar, som ju ser så fint ut hos andra. Fram med lämpliga skålar för att rita ut en mall. Provade med frihandsquiltningen och nog blev det frihand alltid... dock inte särskilt runt. Anna i Sandviken gav tips från quiltingboard.com
These circles go quicker than the X's. Meaure the width of your circle. get some tape and a thumbtack. poke the thumbtack up from the sticky side and securely tape it to the bed of your machine, half the width of the circle away from your needle. Finger press to find the center of your square and poke the center onto the thumbtack. Start sewing and you will sew a circle. Don't pull or tug at the fabric, or your circle will be distorted.
Och även om ett smart verktyg vid cirkelsömnad.

Min söta syrra har fyndat lite tyg åt mig. KarMa garn säljer ut sina tyger till halva priset och däribland fanns dessa för 100:-/metern. Det röda är inte quiltkvalitet utan tunnare, voile, och passar nog bäst till klädsömnad. Dags att börja lära sig sy kläder, alltså. En rödblommig sommarkjol kanske?
En meter reatyg av varje
Trevlig helg!
Kram Jenny

torsdag 27 januari 2011

Jobba jobba jooobba

Snart dags att börja jobba efter föräldraledigheten. Kanske jag skulle söka jobb här?

Purl Bee Soho söker folk
Inspirerande arbetsmiljö måste man allt säga

Nej, jag är ju inget vidare på att sticka eller sy nåt annat än raka sömmar. Så det blir nog bäst att jag jobbar lite närmare hemma. Blir lite sugen på NYC dock... Jag har varit på Manhattan två gånger och gillade ön skarpt. Senaste gången var för ganska exakt 3 år sen och då kom jag hem och var gift. Med mannen jag åkt dit med. Den bäste jag vet :-)
Kram Jenny


måndag 24 januari 2011

Effektfullt tips

Igår var det sydag hela dan. Kul! Jag var med Goa Gummor och sydde på min väska. Trots många goda råd, erfarna syvänner och hemfärd först vid 21-tiden blev jag inte klar. Men kom en bra bit.

Jag fick med mig ett Vandrande blockbyte hem. Så nu sitter jag här och letar tyger och skär. Då kom jag att tänka på ett tips som jag fick på den där workshopen med Kaffe Fassett som jag var på för några år sen. Att man kan vända på tyget för att få en annan effekt. Mr Kaffe himself rekommenderade starkt att göra det, inte minst med hans tyger.

Jag testade - och visst blir det skillnad i effekt? (nu ser det förvisso ut som om blixten jobbat lite olika mycket här. Det svarta bakgrundstyget ser ju också olika ut... men ja, ni fattar nog tipset ändå?)

Så, det blir nog ett bakvänt tyg i denna omgång. För att inte M ska få skrämselhicka får jag tillägga (à la relationsfilmerna i Bullen) "Det är inte tyget på bilden som kommer att vara med i verkligheten".

Godnattkram Jenny

torsdag 20 januari 2011

Lunchmums

Har just ätit sushilunch och till kaffet efter maten blev det härlig scrapsplock. Bland fönsterkuverten i brevlådan låg i dag ett verkligt fönsterkuvert :-) från Maja. Ett tygbyte. Massor av tyger, några kära återseenden men de flesta helt nya för mig. Tänk att man kan bli så lycklig av att sitta och plocka med små tygbitar. Scrapstäcket behöver alltid påfyllning, men lite annat ska det nog också bli. För att citera Maria Montazami: Mums!
Massor av gott till kaffet
På andre änden av köksbordet pågår väsk-förberedelser inför lördagen. Det blir Amy Butler tyget (till slut). Igår kväll när jag skar och sprayade som bäst frågade KM: Oj, har köket också blivit syrum nu? Jo, just nu är det ett syhus vi bor i. Fast badrummet, sovrummen och hallen är ännu så länge sy-fria zoner. Eller nej, i sovrummet ligger tre mackade Afrikatäcken och väntar på uppmärksamhet.

Ska bli en väska till helgen hoppas jag
Kram Jenny

tisdag 18 januari 2011

Beslut till slut?

Till helgen ska jag sy väska med Goa Gummor; ett gäng glada tjejer som syr lappteknik ihop. Jag ser verkligen fram emot det, inte minst eftersom jag själv har mycket begränsad erfarenhet av att sy väskor. Och av att följa mönster. Så det känns bra att ha kloka sysystrar vid min sida. Men nu ska jag besluta om tyg och skära ut de olika delarna för att vara förberedd. Tyg är ingen bristvara här hemma, men konstigt nog finns det ändå väldigt lite som passar... Är det inte märkligt? Idag har jag varit hos Quiltstudion och köpt ett Amy Butler tyg som kändes bra. Men väl hemma blir jag tveksam. Kanske det blir för tjejigt? Men det svarta blir nog för trist? Och det röda blir för rött. Det är väl egentligen bara att ta ett och vem vet, kanske blir jag väskbiten och syr en av varje så småningom? (inte så troligt, så bäst att välja rätt tyg från början. Ops, tillbaka på ruta ett...)

Dagens inköp Quiltstudion. Grönt till Mr J's gardiner, blommigt till väska (??) 
och så lite extra pirater till bra-att-ha-högen.
Köpte även vadd, så nu ska jag gå och göra en kvällsmacka i vardagsrummet. Det kan jag i alla fall ta beslut på direkt.
Kram Jenny

måndag 17 januari 2011

Bak o fram?

Gun kom med en utmaning / uppmaning om att sy Afrikatäcken och sponsrade med tyg. Deadline börjar närma sig (28/2). Jag har tidigare sytt en framsida av bl a tyget jag fick av Gun. Förra veckan sydde jag en baksida av restblock och överblivna scraps. Men jag funderar på om inte den kan fungera som en framsida den med? Då blir det ju ett täcke extra. 
Bak eller fram? Det är frågan...
Ytterligare ett Afrikatäcke har nu fått avslutande ram. 
Det blev svart + blått med guldstjärnor som ram

När jag nu inventerat vaddförrådet inser jag att det måste till lite shopping snart. Sen ska jag sätta igång att quilta. Av nån anledning har jag så svårt att komma till skott med quiltningen. Dels tror jag det beror på att man liksom behöver sammanhängande sytid, alltså inte nåt man kan sy nån söm här och där. Sen behöver man plats, och det är det lite ont om på mitt ostädade syskrivbord. Sen behöver man lite självförtroende och hygglig blodsockernivå. Och så ska allt detta infalla samtidigt. Det är väl därför jag så sällan kommer till skott. Men nu har jag bestämt mig för att quilta alla täckena efter varandra. Kanske kan det bota min quilt-skräck något?

Kram Jenny

lördag 15 januari 2011

Hjälp en sysyster

Jag följer Ullis förslag och har skänkt en liten peng som kommer en quiltsyster tillgodo i översvämmade Australien. Hoppas det kan sprida lite glädje i eländet. Här kan du göra detsamma. Och få ett mönster som tack för hjälpen.
Kram Jenny     

torsdag 13 januari 2011

Fika-mattor

Mängder av Mug Rugs har skapats av medlemmarna på Q&L-listan under mellandagarna. Jag satt på avbytarbänken och hejjade på. Men till slut blev jag sugen att prova, och det blev 2 små fika-mattor som syrran ska få i födelsedagspresent. Tänkte komplettera med lite gott te och kanske nån typ av kaka man kan ha i byrålådan, så blir det ett bra kit till hennes jobb. Kopptyget köpte jag av en dansk butik under NQT (ingen bra affär med växelkursen) och jag gillar det skarpt. Detta var ju ett lämpligt tillfälle att använda en bit. Nu gäller det bara att hon ännu inte hittat till min nya blogg och tjuvkikar...
Mug Rugs - ca 13 x 24 cm
Här hemma pågår baksidesömnad. Till Afrikatäcket. En sk smålandsbaksida. Självaste Ingvar skulle vara stolt ;-)
Kram Jenny

Ta tunnelbanan

Hos Oh, Fransson! har en jättefin Tokyo Subway Quilt just blivit färdigställd. En Quilt along i flera delar. Ännu en anledning att samla 2"-scraps.
Front2

Hittade denna blogg via Maja. Massor av fint att kolla in. Ännu mer sytid som tenderar att bli datortid...

Jag håller på med två Mug Rugs. Q&L-listan har sytt mängder av dessa i mellandagarna (över 300 st!) och jag har blivit lite smittad. Syrran fyller år till helgen, så de ska bli en present tänkte jag. Bara lukkekanten kvar att sy ner. För hand. Ska prova den där varianten med att sy med maskinen nån annan gång. Foto kommer när de är klara.

Kram Jenny

onsdag 12 januari 2011

Give Away på Fuzzy Cut

Det verkar vara flytt-tider i cyberspace lite överallt numera. Angela på Raggedy Owl har flyttat över till en ny blogg som heter Fuzzy Cut. Hon har nu en Give Away bland de som följer hennes blogg. Vinst är härliga (svårfångade) tyger. Me like!


Kram Jenny

tisdag 11 januari 2011

Eva behöver din hjälp

Evaj kör med lite bus på sin nya blogg. Hjälp henne att bestämma design och var med och tävla om tyg med färgglada sköldpaddor. Dragning på lördag.
Härliga sköldpaddor som gärna får flytta hem till mig!

Kram Jenny

söndag 9 januari 2011

Bytt bo. Tar med mig djuren.

Tankar om Tyg har fått ett nytt hem. Har inte riktigt kläm på hur det funkar, men det får ge sig. 

Mina djurhexagoner växer i direkt relation till antal spenderade timmar i TV-soffan. Så en hel del alltså... Jag har inte fått med riktigt alla tyger ännu, men de flesta. Och så har jag börjat sy på några dubletter. Hur många hittar du?


Man kan konstatera att katter och höns är poppis på tyg. Men här finns även krokodil, hundar av olika slag, möss, myror och andra kryp, fjärilar, fiskar, elefanter, apor, spindlar, nallar, sköldpaddor, får, getter och en koala. Med flera! Återigen tusen tack till alla er sy-cyber-kompisar som bidragit med tyg!! Jag återkommer med fler rapporter längre fram. I dag mäter det ca 50 x 65 cm. Jag har tänkt att hålla 50 cm och så fortsätta på längden. Så blir det hyfsat överskådligt om man har det i knät och hittar på historier kring. Tror jag.

Har ni förresten sett den fina mätstickan (eller vad det kan heta)? Har varit min mammas, så den är jag extraglad för. Nu kan jag mäta tyg som värsta proffset!

Kram Jenny

tisdag 4 januari 2011

Jennys listor

Maja firar 11.000 besök med utlottning av fina tyghögar! Var med och tävla genom att kommentera dagens eller morgondagens inlägg. Stort grattis till Maja med alla färgglada, lååånga och inspirerande inlägg!

Själv har jag roat mig med att skriva listor. Över färdigsytt och över grejer på gång. Riktigt nyttigt och kul att påminna mig själv om vad som passerat syrummet (och vad som förhoppningsvis gör det så småningom). Det är mest smått och mellanstort.
Jag har en hel del oquiltat. Har en idé om att ge mig själv en utmaning att ha en "enbart-quiltnings-månad". För att komma igång med frihandsquiltningen och komma över quilta-stort-barriären. Ska fundera på det. Så länge kommer listorna här.

Grejer som blivit klara under 2010:
 
  

 Grejer som bör bli klara snart snart:
Annat som befinner sig i olika stadier av färdigställande:
 • Djurhexagoner - handsömnad framför TV:n eller var det passar
 • Good Furtune - duk med stjärnor
 • Scrap täcke - kul kul att sy
 • Kuddar till Mr J's rum
 • Nice People Nice Things - 6 block av typ en miljon klara...
 • 6 st spelpåsar som aldrig hann bli klara till jultomtens leverans
 • Blåa Log Cabin à la hejsan svejsan - har en hel låda full med scrapbitar som väntar på fortsättningen
 • Bow Tie - Kaffe himself har sagt sitt
 • Sparkling Gemstones - Lintott-mönster sytt av scraps. Ännu i två delar. Vaga planer på att sy en quillow.
 • Tänk Rosa 2008. En rosa och en blå. Färdiga toppar.
 • Färgglad Log Cabin - Färdig top.
 • Romantiska täcket - handquiltning pågår (inte)
 • Rosa babytäcket med 3 cm remsor. Färdig top. En nästan likadan har A fått.
 • Diverse andra toppar och grejer som jag inte kommer på nu...
 


Kul "året runt" hela 2011:
 • Vandrande Blockbyte med Goa Gummor- första bytet ivägskickat och mottaget
 • Födelsedagsklubben - hyfsat jämnt fördelat över året. Första födelsedagsflickan ska ha post i mars, men det går ju bra att jobba med framförhållning... som omväxling.
Puh! Man kan ju konstatera att jag inte ljuger när jag skriver i presentationstexten längst upp till vänster: "När det gäller sy trivs jag bäst med raka sömmar, färgglada tyger och att sy för att det är kul!"

Kram Jenny
måndag 3 januari 2011

Några tankar om tider

Gott Nytt År!! Hoppas att 2011 bjuder på härliga tider.

Imorgon börjar vardagen igen. Skönt på sitt sätt. Slut på kvällsmackor, nattsudd och pyjamas på halva dan. Fast jag är föräldraledig ett tag till, så nattsuddet och pyjamas-förmiddagarna fortsätter nog :-) Men kvällsmumsandet får det bli slut på. Har bokat in mig på spinningpass imorgon. Det lär vara trångt på gymmet. Många som vill infria nyårslöften och drömmar om slanka sommartider.

Fick tips från AnnaSyr härom dagen om Ericas Tygverkstad. Där har Erica nu en utlottning av fin-fina börser som hon sytt.

Vill vinna en sån här!
Små naggande godbitar. Så här efter julen räcker en sån gott och väl att förvara min skrala kassa i - fniss. Så mycket månad kvar i slutet av lönen...

Anna och många andra har förövrigt gjort upp projektinventering på vad som sytts under 2010 och vad som ligger i pipeline för 2011. Jättekul att se och imponeras över all kreativitet och flit. Jag blir lite sugen på att göra en sån lista för egen del. Den ligger än så länge i PIMM-högen (projects in my mind) och väntar på bättre tider.

Kram Jenny