lördag 29 januari 2011

Alltid en början...

Igår bet jag i det sura äpplet... satte igång med quiltningen av Afrika-täckena. Jag lider ju av någon form av quilt-skräck tyvärr men har som ambition att, om inte bota, så i alla fall lindra symptomen betydligt. Mr J sov länge på lunchen efter babysim och massa frisk luft, så jag hann en bra bit. Jag började med att packa upp mitt jättestora quiltsybord som ingick i köpet av Auroran på Quiltköpingsmässan. Det är verkligen jättestort, så det fick bli köksbordet. Syrummet räckte inte till. Ialla fall inte utan en kraftig städning och det fanns det ju varken tid eller lust till. 
Quiltningsskräcksavvänjning pågår
Jag kom igång fint, men sen.... Rackarns vad nålen gick av stup i kvarten. När jag satte i nål nr 4 (!!!) bytte jag tråd samtidigt (från IKEA till Mölnlycke) och efter det har jag inte bytt nål en enda gång. Peppar, peppar. Det kanske var så enkelt? Har ju hört att det finns knutar o dyl på IKEA-tråden. Det är inget jag lidigt av tidigare, men det kanske kan vara någon förklaring till att det uppstod spänningar och poff, så gick nålen (nålarna...) av. Många fula ord blev det. 

Jag passade på att prova lite hit och dit svängar. Varierande resultat. Några kanelbullar, några lussekatter och en väldans massa bara krumelurer. Jag kommer inte få något skönhetspris, men är ändå glad att jag kommit igång. Här nedan några exempel. Solljuset är härligt, men det gör tyvärr att det ser ut som om jag sytt av en sopsäck... Tänk svart istället.

Hej och hå - quiltning
Inte vackrast i stan. Men det blev av i alla fall.
Sen provade jag övermataren för första gången på nya maskinen. Smidig att montera. På min förra maskin, Husqvarna, var man tvungen att ha fram lilla skruvmejseln, men här räcker handkraft.
Övermataren i arbete
Jag quiltade raka sömmar på Bento Boxen, men lite olika i varje block. Tänkte prova runda cirklar, som ju ser så fint ut hos andra. Fram med lämpliga skålar för att rita ut en mall. Provade med frihandsquiltningen och nog blev det frihand alltid... dock inte särskilt runt. Anna i Sandviken gav tips från quiltingboard.com
These circles go quicker than the X's. Meaure the width of your circle. get some tape and a thumbtack. poke the thumbtack up from the sticky side and securely tape it to the bed of your machine, half the width of the circle away from your needle. Finger press to find the center of your square and poke the center onto the thumbtack. Start sewing and you will sew a circle. Don't pull or tug at the fabric, or your circle will be distorted.
Och även om ett smart verktyg vid cirkelsömnad.

Min söta syrra har fyndat lite tyg åt mig. KarMa garn säljer ut sina tyger till halva priset och däribland fanns dessa för 100:-/metern. Det röda är inte quiltkvalitet utan tunnare, voile, och passar nog bäst till klädsömnad. Dags att börja lära sig sy kläder, alltså. En rödblommig sommarkjol kanske?
En meter reatyg av varje
Trevlig helg!
Kram Jenny

8 kommentarer:

 1. Förr hade jag inga problem med IKEA:s trådar, men med min nya maskin så vill det inte fungera. Jag var dum nog och köpte flera förpackningar trådrullar i våras. Det spelar ingen roll vilken nål jag använder. För mig håller nålen, men tråden går av. Jag använder den som undertråd i stället och det går bra, men jag köper inte fler rullar.

  Heja på med kviltningen. Det vill bli bara!

  SvaraRadera
 2. Oj vad läckert det blir, snart ska du se att klutarna släpper och du far iväg med krumilutter i en vinglig färd!
  Kram Lizzan

  SvaraRadera
 3. Det där ser ut som om det är gjort av en mästare under träning. Heja på!

  SvaraRadera
 4. Tråden har stor betydelse ,tror jag:Det finns ju gammal tråd oxså,har hört och förstått att den behöver ha datummärkning.
  Var ute för samma problem häromdagen och då var det inte några snälla ord heller som kom!!Trevlig helg,,quiltarna kommer att bli toppen!!

  SvaraRadera
 5. Vad fint det blir!!! Du ska se att du blir en hejjare på att kvilta! Jag tycker du är en väldigt lång och bra bit på väg! Tråden gör skillnad! Man får det man betalar för bokstavligen! Så för fint resultat använd finare=dyrare tråd till kviltningen!
  Kramen/Sussie

  SvaraRadera
 6. Håller med de andra!
  Kviltningen ser fin ut och ju mer du kviltar desto lättare och mer flöde får du in!
  Sussie har helt rätt i sin kommentar om att man får det man betalar för. Köp lite olika trådar och testa.
  En liten varning bara vid cirkelsömnaden är att man måste ha en väldig "fingerspetsskänsla" så att maskinen kommer tillbaka till stället där sömmen började! Det är inte alltid 100% säkert att den gör det!!! Dessutom så kan tyget skjutas
  framför pressarfoten och ge veck. Testa, testa, testa;-0 Tack för tipset om Kaffetygerna!!!
  Kram Maja

  SvaraRadera
 7. oj jag är väldigt imponerad! kviltning är inte min bästakompis heller, är lika nervös varje gång att jag ska förstöra det fina lapptäcket jag gjort. Men du verkar ju klara detta galant, inget att vara rödd inför, det blir superfint! Frihandkviltning står på tur i min saker att lära mig lista. ska bara våga först :)

  SvaraRadera
 8. Wow! Så fint det blir!
  Jag skulle då inte lyckas klara ut det det är då säkert.
  Kramiz

  SvaraRadera