måndag 18 juli 2011

Stuva stuvar

I helgen nåddes Point of no return... När jag skulle ställa tillbaka grejerna efter sydag i Skepplanda var det lika bra att inse: kraftfull städning krävs. En sån där som innebär att man måste riva ut allt och starta från början. Så nu är det kaos i syrummet och närliggande ytor.

Man hittar en massa bra grejer när man städar lite mer på djupet. Som t ex dessa påsarna. 
Smarta påsar
De har dragkejda och botten som gör att de kan stå av sig själva. Inköpta i vanlig dagligvarubutik. (Det finns ju dragkedjepåsar på IKEA också, men de kan inte stå av sig själva). Jag förvarar lämpligt nog bl a dragkedjor i denna typ av påsar.
Överskådligt och lätt att hitta rätt
När jag inte behöver de framme pressar jag ut luften, drar igen zip-locken och knör (som vi säger i Göteborg) ner dem i en låda. Alla mina dragkedjor (över 200 st efter att jag gjorde ett fynd på Tradera) får plats i en 8-liters-låda.
Sorterade efter typ, längd och färg.
Varje hög givetvis i en egen zip-lock-påse :-)
En annan smart grej som passar bra till sy, men som man får bege sig någon annanstans än till sybutiken för att hitta, är blöj-papper. Säljs i babybutiker. Kanske i vanliga  matbutiker också, jag vet inte. Jag köpte en förpackning för några år sen. 2 rullar med perforerade ark. 200 ark ca 19x27 cm. Kostade 59:- då.
Skitbra grej :-)
Jag har använt dem till paperpiecing men främst när jag sydde remstäcket av scraps (vad annars?). Man behöver inte ta bort blöjpappret utan låter det sitta kvar på baksidan.
Scrapsremsor på rispapper blev detta täcke.
Remstäcket har vi lekt på varje dag i över ett år och kört i maskinen många gånger och det funkar fin-fint med rispappret. Det märks inte av alls, tycker jag.

Dagens sista förvaringstips är skokartonger. Såna där lite avlånga. Där förvarar jag vikta 30 cm bitar i väntan på att de ska sorteras in på sin "riktiga" plats. Ibland uppstår oväntade men lyckade tygmöten som en ren bonus.
Tyger på vänt. Kan bli liggandes länge...
Nej, åter till städningen. Suck!
Kram Jenny

8 kommentarer:

 1. Vilken härlig blogg du har! Jätte fina och smarta tips du delar med dig av! Tack :)
  Jag fick lite lapp"sjuka" när jag såg dina lappverk!

  SvaraRadera
 2. Jag förvarar mina dragkedjor i kakburkar av plåt. En rund för metervara (som ringlar sig runt i burken) och en kvadratisk för färdiga dragkedjor.
  Blöjrispapper var ett bra tips.

  När du använder grytvadd till väskor, klipper du ut den utan sömsmån då? Den är ju väldigt tjock så jag kan tänka mig att sömmarna blir knöliga annars.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Wivi, jag har bara sytt en väska... och hade då max 2 lager som möttes. Jag har ett WIP där det är massor med lager som möts och där har ett antal symaskinsnålar gått av. Så tyvärr är jag ingen bra tipsare kring väskor.

  SvaraRadera
 4. Tack för tipset om rispapper,det ska provas!
  Kramen/Sussie

  SvaraRadera
 5. Jag läser med spänning allt du skriver och tar till mig det mesta. Bra tips för en som är ny i quiltvärlden.
  Lisbeth

  SvaraRadera
 6. Oj, vilket fynd du gjorde med rispappret!!!
  Jag försökte köpa en rulle förra sommaren och
  det skulle bli några kronor/papper. Då var jag snål och backade ur!

  Kram

  SvaraRadera
 7. Tack för tipsen! Kram, Gunilla G

  SvaraRadera
 8. Vilket härligt uttryck: "Oväntade men lyckade tygmöten". Känns riktigt härligt i tyg-hjärtat! Kram

  SvaraRadera