torsdag 21 juli 2011

Häng med på en sy-ihop!

Vill du hänga med på ett slags "sy-ihop" för välgörande ändamål?

När jag djupstädade i syrummet häromdagen hittade jag såklart en massa bortglömda block. Provblock, UFO:n som avstannat helt och överblivna block från färdiga quiltar. Samma kväll läste jag Carinas blogg där hon bl a skrev att de har behov av fler pyttetäcken, som skickas till Lunds neonatalavdelning. Då tänkte jag som såhär:

Varför inte skicka vidare några överblivna block till nästa quiltare som får ett uppdrag att sy ihop ett pyttetäcke av blocken och eget extratyg? Välgörande ändamål i minst tre bemärkelser:
1) Man får rensat lite (!) i skåpen
2) Man får en skoj sommarutmaning
3) Vi hjälper till att fylla på förrådet för pyttetäcken hos Carina och sen får en familj ett täcke som ett fint minne av en turbulent tid.

Gör så här:
- skriv en kommentar på detta inlägg om att du vill vara med.
- maila mig din adress (jenny.hillman@bredband.net). Senast måndag 25 juli.
- rota runt i gömmorna efter överblivna block som skulle må bra av lite sällskap. Vi sätter inga exakta regler för hur många block som man ska skicka, men en bra tumregel kan vara att de ska räcka till minst hälften av ett pyttetäcke (som ska mäta minst 50 x 70 cm)
- invänta mail från mig om vem du ska skicka dina block till. Skicka senast 1 augusti.

- när du sen får dina block med posten är det bara att sätta igång och tänka och sy. Lämpligt mått på ett pyttetäcke är minst ca 50x70 cm, eller lite större t ex 60x80 cm. Baksidan ska vara av flanell och den vändsys på. Tips är att tvätta flanellen innan (den krymper nämligen i tvätten). Sy några quiltsömmar så att det hela håller ihop, men inte för många så att täcket fortfarande är mjukt och skönt.
- Kom ihåg att ta foto! Både på blocken du får, och på det färdiga täcket. Lägg ut på din blogg om du har någon eller maila mig så kan jag lägga ut på min.
- Sen skickar du täcket till Carina i Furulund (adress mailas separat) när du är klar. Det vore kul om du hinner klart under augusti månad, annars så snart du är färdig. 

Hoppas att det låter som ett kul sommarprojekt! Sy-ihop kan vi ju kalla det eftersom det blir två personer som sytt täcket.

Jag har sytt flera pyttetäcken till min syförening Lapphexorna. Varför? Främst är det av rent egoistiska skäl. Ett bra sätt att prova nya tekniker och färger och så blir det klart snabbt. Men sen har jag också träffat någon som jobbar på neonatalavdelning och som berättar om hur mycket nytta de gör. För föräldrarna som levt mellan hopp och förtvivlan över sitt nya lilla barn. (Läs gärna inlägget från Lapphexornas gästbok längst ner i inlägget). Och då känns det ju underbart att man kan utöva sin hobby och samtidigt hjälpa till att ge människor hopp.

Hojta om något är oklart!
Kram Jenny

"Hejsan. Våran son föddes i v26, vårdades i många månader på Su/östra och mölndal. I mörkret av prövningar så kommer en sköterska in med en korg av massa underbart fina täcken, och säger att man få välja ett, och att det är ifrån Lapphexorna. Det lös verkligen upp våran tillvaro. Detta täcke hänger på väggen vid våran sons säng som idag är 11 mån, fullt frisk. Tusen gånger tack. Fortsätt med det ni gör. Det ger hopp åt många små barns föräldrar. " Inlägg i Lapphexornas gästbok.

Hoppas att det blir en stor hög med pyttetäcken!

7 kommentarer:

 1. Jag är med! Inte för att jag hr så många block att dela med mig av men jag kan kanske få ihop något.

  SvaraRadera
 2. Bäst att jag skriver; Jag är med! innan jag hinner ångra mig..... Vet inte om jag har så många överblivnablock som passa ändamålet, men det löser sig nog....
  Kram Lizzan

  SvaraRadera
 3. Åhh tror jag snabbt som attan med säger JAAA till detta :) mina tvillingar låg på neo avd för 9 år sedan
  Kram hannis

  SvaraRadera
 4. Jag är naturligtvis också med, men lite orolig för tiden eftersom kroppen inte mår så bra just nu!!!
  Kram Maja

  SvaraRadera
 5. Jag vill också vara med o har lite olika block att skicka vidare. Jag kan skicka överblivna block åt fler än en mottagare om någon inte har såna men ändå vill ta emot o vara med :-)
  Älskar att sy pyttetäcken!
  https://picasaweb.google.com/107518986917626945658/Pyttetacken#

  SvaraRadera
 6. Skulle gärna varit med men jag har nog itne så värst många block o har aldrig sytt ett pyttetäcke - skall det inte var ngn vadd i? Mkt som är oklart för mig..
  Men låter som en bra ide annars.
  Kramiz o ha en bra dag

  SvaraRadera
 7. Vilken bra idé! Jag är gärna med! Vet inte heller om jag har så mycket överblivna block men det ordnar nog sig.

  SvaraRadera