tisdag 26 november 2013

Ge bort - utlottning

Som traditionen bjuder här på Tankar om tyg blir det ge-bort var 50:e inlägg. Och nu är det alltså dags igen. (detta är inlägg 254).

Enkla regler som vanligt: 
1) skriv kommentar på detta inlägg = en lott
2) länka från din blogg = en lott (ange att du länkar i kommentaren) 
Max 2 vinstchanser per person alltså. 
Om du föredrar någon av vinsterna före de andra ange gärna detta i kommentaren. 

Vinsterna kommer från gömmorna som vanligt. 
Vinst 1 = Batikremsor ca 2,5 x 22"i blandade färger. 34 st närmare bestämt.
De kommer från en batik-scraps-påse jag köpt från USA vid nåt tillfälle. 

Vinst 2 = prickar av olika slag. 3 bitar om ca 22 cm på full bredd.
Även dessa från en scrapspåse från USA. Även om 22 cm
är bra mycket större än vad jag kallar scraps :-) 

Vinst 3 = jultyger, 4 st 48 x 28 cm.
Välkomstgåva från Quiltköping 2011 om jag inte minns fel. 
Jag drar vinnare på söndag 1 december efter 17:00. Välkommen att delta fram tills dess! 

måndag 25 november 2013

Lost and found - del 1

Jag började röja i syrummet för ett tag sen. Tanken var att få lite mer struktur, mer ordning (plats) och faktiskt bli av med lite grejer. Så att jag får plats att sy det jag verkligen vill och inte blir störd av alla wips som ligger och vill bli klara.  Så att man kan ha öppet dörren till kontoret/syrummet när man har folk hemma utan att de får hicka. Så att man hittar fram till skrivbordet när man ska betala räkningar. Ja ni vet alla fördelar med att ha något sånär ordning och reda på sina prylar. 

Resultat? Ja, en del har faktiskt åkt ut ur syrummet; några block har tagits emot av barmhärtig sylady, några tyger har åkt ut i garaget, några wips fick egna lådor att ligga och vara ur vägen i, några pysselvänliga grejer har skänkts till förskolan. Och hör och häpna: en del slängde jag! 

Men flera grejer hade jag svårt att sortera in nånstans ("saknas ju bara xx antal sömmar så är det klart"). Ett av dessa "ska-bara-projekt" var scrapsblock som blev över när jag sydde scrapstoppen som syns längst ner. Det saknades några små rutor för att få ihop till fulla block. Men nu är det ett klart pyttetäcke. Det har fått flanellbaksida och quiltsömmar runt "diamanterna". 
Färgglada 90 x 60 cm. 

Ugglor på baksidan.
Det ger inspiration till att göra det stora täcket klart. Det ligger som färdig topp och mognar för nästa steg sedan länge. Jag ska bara stöka ner syrummet med några "ska-bara-projekt" först....

PS - dessa block är kul att sy och smarta att ha som "mellanlappar". Jag har gjort en beskrivning på hur man gör här


PS 2 - Jag länkar till Evajs måndags visa&berätta och till Majas scrapsutmaning. 

onsdag 20 november 2013

Stopp, stanna, kör!

Trafikkudden är klar. Först blev Mr J lite besviken.
- "Mamma, nu är jag lite arg på dig. Detta (tyget) som vi hade i Mölle. Du skulle sy en väska till mig och nu har du sytt en kudde!" Men det gick över när jag förklarade att jag hade mer tyg, så att det ska räcka till en väska också. (han kunde ju inte veta att jag beställt en meter extra efter vår Skånesemester :-) ) Det fina biltyget är inköpt hos Butiken Annalunda


62 x 32 cm mäter denna kudde.
 Av en liten restbit blev det en liten börs/förvaring. Sydde av hörnen, men det är väldigt tunn vadd så den står inte toppenstadigt av sig själv. Får väl lägga i nåt tungt :-) 
16 x 12 cm
PS Oj, trots "finkamera" blev ju bilderna inte speciellt skarpa. Sorry. Ni får låtsas som om ni kisar lite när ni kollar så blir det bättre... Kanske får hålla mig till mobilkameran ändå. 

tisdag 5 november 2013

Undersökande återbruk

Lille O har hunnit bli 6 månader. Han sitter i egen stol, käkar puréer av alla slag med stor aptit och inlevelse, provar nya ljud och läten och han tar tag i det mesta han kommer åt. Pillar, vrider, vänder. Ibland åker det in i munnen för ytterligare kontroll. Ja, kort och gott - han undersöker världen. Nu har han övertagit "pilltrasan" jag sydde åt hans storebror för några år sen. I ärlighetens namn så var den inte så sliten. Jag tror jag var lite sent på det senast. J var kanske över värsta pillfasen när han fick sin trasa så intresset svalnade ganska snart. Så lillebror får ärva även denna. Som så mycket annat. Bra med återbruk! 
Återbruk pågår
Ikväll är det dags att hänga upp Grattis-flaggspelet så att det är på plats för Johns fjärde födelsedag imorgon. Ett sånt ska däremot Olle få ett helt eget! Det får ju finnas gränser på det här med att ärva. På länken ovan berättar jag hur jag sydde.