fredag 19 juli 2013

Remsor och rutor

Sol, bad, grill och små äventyr är det som gäller här hemma. KM är inne på sin andra semestervecka och vädret är toppen. Det är man ju inte bortskämd med de senaste somrarna direkt.  

Idag kom trevlig post! Jag har varit med i ett byte av batikremsor på Quilt- och Lapptekniklistan. Det blev 3 byten à 5 remsor 2½". Jag fick en salig blandning batiktyger tillbaka. Härligt! Tycker nog att de funkar tillsammans allihop. Det kunde bli en kul utmaning att få ihop något av just dessa remsor. Eller så får de finnas till hands tills det finns ett projekt där de passar in. 
Härlig mix i lådan idag!

På vår lillsemester till Kungshamn hittade jag detta rosa retro påslakan till det fashionabla priset 5 spänn. Prisvärt må jag säga. Har tankar på att sy en kjol liknande den jag vann från Solig är två år sen. Mera tyg som får bo hos mig sålänge, alltså. 
Retrolakan till rövarpris. Även Mr J's fynd är
med på bild. En späckhuggare för 10:-
Har sytt några sömmar då och då. Det behövs fler rutor till T's täcke för att få till rätt mått. Jag syr på, utan någon specifik plan. Det får jag pussla ihop på slutet tänker jag. 
Work in process. 
Imorgon blir det nya små äventyr hoppas jag. Förmodligen inte så tygrelaterade. Men vem vet? 

PS - Såg ni Crazy Moms Quilts scrapsutmaning? Att sy 101 scrapsprojekt. Ska bli kul att se. Även om det mesta jag syr nog får kategoriseras som scraps. Vissa dock helt nyskurna :-) Så det utmanande som jag ser det är väl egentligen "101"!

lördag 13 juli 2013

Syväska klar! (och på bild)

Nu har vi haft en veckas semester och sommar-Göteborg har visat sig från sin bästa sida. Sol och bad varenda dag, även om vi försöker undvika värsta lunchsolen och passa in lille O's sovpass så att han inte ska behöva upp ur sin solskyddade vagn för mycket. Storebror J har vi svårt att få upp ur vattnet, det lilla vattenmonstret. Erbjudande om fika med bulle är det som funkar bäst :-) Imorgon ska vi iväg på liten resa och sova borta med O (nu 11 veckor) för första gången. Vi ska bo hos vänner och tydligen får vi husera i en hel undervåning. Skönt att inte behöva oroa sig för mycket för att värdfamiljens nattsömn ska bli allt för störd av ev barnskrik. 
Syväskan klart och t o m fotograferad! Ena sidan här.
(ser att flädern blommade när jag tog fotot så det är några veckor sen)
I november började jag en tvådelad kurs hos Lapptäcksverkstan; Kristinas syväska. Första delen  var att sy avlånga hexagoner för hand. Tur att det var en lång julledighet och mer därtill tills tillfälle nr 2. Jag fick dock förhinder till andra kurstillfället och snälla Kristina hade speciallektion för mig. Där fick jag färdigt merparten av själva väskan med inredning, men dragkedjan etc fick jag sy på efteråt. Sen skulle jag sätta på såna där lösa flärpar på dragkedjan och när jag väl kom till det momentet var såklart flärparna jag fått med från kursen spårlöst försvunna. För några veckor sen var jag hos Ewa-Lisa och skaffade nya. Hon hjälpte mig även att "montera" dem. Lyxigt! 

Så nu har jag en färdig väska! (Och har fotograferat. Och laddat över bilderna till datorn. Och bloggar nu. Allt tar sin tid...) Är riktigt nöjd med väskan och har provat några grejer jag aldrig gjort förut, t ex infällda dragkedjor. 
Andra sidan. Varje tyg finns med på två hexagoner. 

Inredningen. Fiffiga stora fickor i fodret.
Infällda dragkedjor med små tulpaner att dra i.  
Fodral för saxen på ena sidan.
Nålbrev och lite allmänna fickor på andra sidan. 
När jag anmälde mig till kursen så hade jag en idé om att detta var en väldigt käck väska att sy och ge bort några stycken när man väl lärt sig tekniken. Nu efteråt (även om det inte behöver ta över ett halvår att färdigställa) tror jag nog att det finns få som skulle uppskatta alla dessa timmars jobb tillräckligt för att föräras med en :-) Utom jag själv då förstås. 

Eftersom väskan är sydd av smålappar (några t o m skänkta från utmanaren i Skövde) länkar jag till Majas Paradis och hoppas detta kvalificerar till en lott i scrapsutmaningen. 

Önskar er en skön fortsättning på sommaren! 

tisdag 2 juli 2013

Rally x 2

Har inte sytt något eget täcke till lille O. Ännu. Det lär dröja ett tag. Det blir inte så mycket sytid just nu. (Hans storebror fick sitt första egna täcke på 1-årsdagen) Däremot använder han de lite allmänna täcken som finns här hemma. Bl a detta trapptäcke som är mitt första täcke. Ja, faktiskt mitt första quilt-sy över huvud taget (bortsett från i slöjden och tre provlappar på kursen) Jag sydde det när jag gick kvällskurs hos Betty kanske 2003? Ett rätt bra mönster som jag aldrig sytt sen dess. Enkelt men effektfullt! 
Varmt och gott för lille O inför kvällens promenad i vuxentempo (dock kan man 
tyvärr inte kalla min form för Rallyfart, så inläggets rubrik är lite missvisande)  
Sommarkvällarna är inte så varma som man kanske skulle önska...

Vilket är ditt första täcke? 

Oj förresten; 2003? Det skulle innebära att jag firar 10-årsjubileum i quilt-träsket i år? Måste kolla upp. Det får jag ju fira i så fall :-) 

Och om du missat: AnneMarlen utser nästa stopp för Muggmatterallyt. Anmäl dig (och läs om hur det funkar) hos henne innan imorgon, då hon drar vinnaren. Hon har även utlottning av finfina 2½"-lappar. 
Nästa anhalt hemma hos dig?