måndag 28 mars 2011

Goda rester och ge-bort

Igår blev jag klar med toppen till mitt scrapstäcke av 2"-kvadrater! Både härligt och lite sorgligt. Det har varit jättekul att ha detta arbete igång och att skära 2"-kvadrater av alla möjliga OCH alla omöjliga tyg. Några tyger har jag fått, några är leftovers från Skepplanda och det mesta är egna scraps från andra projekt. Jag är glad och nöjd med resultatet. Kul att ta tillvara alla rester! Funderar på om jag ska ha sån där polarfleece till baksida som verkar utmärkt till mystäcken. Kanske i största laget för ett mystäcke, men som överkast finns väl risk att man framkallar migränanfall. Kanske ett flermanna-mys-täcke? 
Scrappigt värre. Ca 125 x 220 cm.
Fotot togs utomhus igår, strax innan det föll stora vita snöflingor... Idag var det vår igen. Aprilvädret börjar tidigt i år.

Ganska nyligen passerade bloggen 100 inlägg sedan start (inräknat zoomin-tiden). Varför inte fira med en ge-bort-utlottning? Tänkte dela med mig av några av mina senaste tygfynd. Jag har skurit till bitar, ca 15-20 cm på hel bredd, och blandat ihop mer eller mindre lyckade kombinationer. 3 st snarlika men olika högar. En fjärde vinnare får en näve scraps i blandade storlekar (nej, inte bara 2"-rutor :-) )Enkla och beprövade regler:
  • Skriv en kommentar = en lott. Ange gärna vad du helst vill vinna.
  • Berätta om utlottningen på din blogg och länka hit = en lott.
Max 2 vinstchanser per person, alltså. Vinnarna drar jag med hjälp av random.org på lördag 2 april.

Kram Jenny

lördag 26 mars 2011

Vårtävling

Var med och gissa när Sytanten Gunillas blogg får sin 5.000:e besökare och tävla om fina priser. Bra idé att fira både blogg-jubileum och vårvittring! Vi är många som längtar till våren nu. Idag var den på besök i Göteborg. Klarblå himmel, strålande sol och varmt och gott i lä. Men isande kallt i vinden. Vår, helt enkelt :-)
Kram Jenny
Våren så väl som Mr J är på gång...

tisdag 22 mars 2011

Knäppt

I dag verkar datorn lite mindre knäpp och betydligt lydigare än igår, så här kommer bild på knapp-broschen jag tillverkade i helgen. Workshop med Anne-Pia Godske Rasmussen, som bl a författat boken Flowerpower patchwork.
Kram Jenny

PS - knappen är ca 5 cm i diameter.

måndag 21 mars 2011

Skåne-tur

Majas sk "bus" hade deadline i fredags och då var det vernissage på hennes blogg. Min tyghög blev en necessär. Först sydde jag ihop lapparna (inkl två egna tyger) à la Oh Fransson's Mod Mosaic, med det gröna tyget som list. Jättekul teknik! Sen gav jag mig på att sy ihop en förvaring à la FatQuarter-tidningen. Har aldrig provat den varianten tidigare. Med facit i hand skulle nog dragkedjan varit åt andra hållet för att få en lite mer praktisk förvaring. Första bokstaven i mitt namn fick bli mellannamnet, eftersom bling-bling-J var slutsålt :-) Man kan nog inte säga att det är det vackraste jag sytt... men jag hade kul, och det var uppmaningen från Maja. Tack för kul initiativ!
En förvaring med bling-bling
Ett Kaffe-tyg med små solar och ett turkost Amy Butler la jag till.
I lördags var syrran och jag i Förslöv. Butiken Annalunda ordnade Quiltdag med mycket skoj. Vi började med lite fynd på vanlig loppis, sen en snabbsväng till själva bygdegården. Där vann syrran en bit tyg på inträdesbiljetten och vi handlade lite trevligt på en av tygloppisarna.
Loppisfynd: Sybok, stor braig gryta och en potta till Johns nalle :-)
Fina örngott från tygloppis

Godbitar i lösvikt. Fyll en påse för 10:-

Jag hann köpa lite berömd korv hos Heberleins innan det var dags för workshop med Anne-Pia Godske Rasmussen. Vi fick sy en knappbrosch och fick dessutom tips på några olika varianter på Dresden Plates (apropå häromdagens tema) och zigzag-mönster till kaffeservetter. 
Här var det tänkt att ligga en bild på min knapp-brosch,
men datorn vill inte samarbeta. Får visa nån annan dag.
 
Efter att ha koncentrerat oss på danska och att handsy en timme var vi mer än redo för lite fika. Turligt nog hade solen hittat till Förslöv vid den tiden, så vi köpte hembakt och tog med kaffet ut i solen. Sen hade vi ny energi för ytterligare ett varv i bygdegården. Lite mer loppisfynd, en dregglis till Mr J och så lite fina tyger från Butiken Annalunda. Jag fick också tillfälle att träffa EvaJ live och köpte sista hörnlinjalen från henne. Har inte hunnit prova ännu. Jag är inte någon "linjal-tjej" utan kör mest med de vanliga. Kan vara kul att prova en specialare och se om jag får mersmak. 
Härlig kycklingbonad/duk, färgglatt baksidetyg och oranga (brandgula?) stuvbitar.
 
Mall köpt av Evaj, 3 tygrullar från Annalunda och längst
till höger tyget som syrran vann och gav till mig :-)
Summa summarum en mycket trevlig lördag i Förslöv!

Kram Jenny

PS - Tankaromtyg har passerat 100 inlägg totalt, det kan ju vara värt att fira. Återkommer.
PS igen - kan varmt rekommendera fikon-korven från Heberleins. Låter förskräckligt men smakade jättegott!

måndag 14 mars 2011

Vårtecken

I helgen försvann ytterligare is på vägarna i regnet. Men än är det lite entusiastiskt att kalla den gråa fuktiga geggan utanför fönstret för vår. Ett härligt vårtecken fann jag dock hos Margreth på Quiltstudio 22 . Tussilagos! (eller vad kan det heta i plural?) Kolla in hela fina Basket quilten genom att klicka på länken.
Närbild på ett vårtecken.
Kram Jenny

söndag 13 mars 2011

Tallriksmodellen

Evaj skriver om Dresden Plate idag och frågar vad vi andra har för erfarenhet av såna. Mina är synnerligen begränsade. Närmare bestämt två.

1) Jag köpte ett litet kit med pappmallar hos Kathrines Quiltestue i somras och har provat att sy en blomma för hand. Vad det ska bli? Ingen aning.
Handsytt Dresden Plate över pappmallar
Baksidan var man tvungen att
klippa upp för att få ut mallarna.
2) Sen har jag fått tips (eller kanske snarare order :-) ) från en födelsdagsflicka om detta sätt att sy. En mycket tydlig tutorial och ett kul sätt att sy. Åtmindstone så långt som jag kommit hittills... Födelsdagen är i maj så ännu har jag tid på mig att färdigställa. 
Sew Mama Sew har sytt denna och visar tydligt hur du syr en själv.
Apropå födelsdagsflickor så fyller första flickan i vår födelsdagsklubb år imorgon. Jag hoppas att posten håller sitt löfte om söndagstömning. Födelsedagsbarnet har lämnat en mycket utförlig önskelista, med viss fritolkningsuppgift i färgvalet och så bl a applikation. Modigt måste jag säga. Hon har inte sett mig applicera tidigare och det kan till stor del bero på att jag mycket sällan gjort det. Inte blev det supervackert, men det är sytt med mycket omtanke i alla fall. Man får titta på håll... Fniss.

Kram Jenny

onsdag 9 mars 2011

En säck kom lastad

Idag kom det en märklig klump i brevlådan. En hel säck från USA med gummiband runt. 
Att den ens fick plats i brevlådan?
Inne i plastsäcken låg en gulgrön påse.
En hel säck för detta?
Jag hade nästan hunnit glömma av att jag gick loss på Hancock's webshop härom kvällen. Rea på Kaffe Fassett-tyger... Då är det enkelt att trycka dit en order. Men det blev rätt många knapptryckningar. Närmare bestämt 13 st. Pris 3:98 - 5:98 USD/yard. Inkl porto blev meterpriset ca 60 SEK. 

Kaffe, batik, lite ränder till lukkekanter och andra godbitar

På syfronten (jo, jag syr lite också. inte bara shoppar tyger....) har jag ägnat mig åt mitt scrapstäcke. Eller ja, ett av mina scrapstäcken. Nu är alla tygbitar skurna och sammansydda till block. Återstår att sy samman dem och bestämma mig för avslutning. Testar lite olika. Det lutar åt att ha en vit kant innan 2"-bitars scrapskanten.

Jag tror det blir det högra alternativet. Vit kant innan sista scrapskanten.
Ja, sen ska ju hela härligheten mackas och quiltas och kantas. Men det blir sen. Nu är nu. Och det är kul att sy av scraps! 

Kram Jenny

måndag 7 mars 2011

Flaggan i topp

När vi hade en 1-årskalas i höstas, var det också premiäranvändning av det hemmasydda flaggspelet. Förhoppningsvis blir det en uppskattad tradition att hänga upp det när vi har något att fira! Man kan ju också göra ett flaggspel utan bokstäver och ha i barnrummet året runt. Så här gjorde jag:

1. Gör en mall. Enklast är att välja 60 gradiga trianglar som vimplar, då kan man använda quiltlinjalen. Det ska jag göra nästa gång. Denna gång gjorde jag en mall av ett A4-papper som jag skar bort 6 cm i nederkant, sen vek på mitten och drog en linje från nedre hörn till övre mitt.

2. Välj tyg till vimplar och bokstäver. Jag brukar alltid måla en liten skiss. Dels får man ett hum om hur det kommer att se ut, och sen är den bra att gå tillbaka till under arbetets gång. Om sammanhängande sytid är en bristvara är det inte dumt att ha sin lilla skiss att kolla på när man haft paus.

3. Skär till vimplarna. Dubbelt tyg.
4. Rita upp bokstäver på applikationsmaterial, t ex Heat’nBond eller motsvarande.
(Jag hade dålig tillgång till skrivare, så jag fick ta till en hemmagjord lösning för att få snygga bokstäver. Mer om det längst ner i inlägget. )

5. Stryk fast på avigsidan av applikationstyget 
6. Klipp ut vid konturen

7. Dra loss papper och stryk fast på ena sidan av vimplen. Nånstans i mitten blir bra. Någon bokstav kan man sätta på snedden, för lite kul effekt.

8. Sy fast bokstaven med valfri söm. Jag har använt langettsöm.

9. Fäst sömmarna (på baksidan)

10. Sy ihop vimpeln räta mot räta. Lämna ovankanten öppen.
11. Klipp av spetsen så att det inte blir så tjockt

12. Vänd och peta ut spetsen. Strumpsticka, bakänden på grillspetspinne, nål och tålamod... ja, det finns många sätt. Själv är jag av åsikten att alla quiltare (ja, alla som syr) borde ha en "thum". En jättepraktiskt liten pinne som inte ser mycket ut för världen men som är kanonbra att peta med. En liten nål och tålamod är dock bra att ha till hands som komplement.

13. Renskär övre kanten
14. Vik ett snedslå-band (färdigköpt eller hemmagjort) på mitten och pressa hela bandet. Längd beror såklart på hur många vimplar du ska ha, mellanrum och hur långt band du vill ha i kanten. Mitt band var 3 meter och kunde med fördel varit minst en meter längre.
15. Lägg i vimplarna med valfritt mellanrum. Jag körde med kant-i-kant.

16. Vik ihop bandet och nåla
 
17. Sy en söm över bandet och voilá – flaggspelet är klart! Vill man, så kan man såklart göra nån smart upphängningsögla i ändarna. Alternativt göra själva namnet löstagbart, och så byter man ut beroende på vem man ska fira.
Jo, det här med att få till snygga bokstäver. Jag hittade ett typsnitt i datorn jag gillar; Impact. Jag provade först att rita av direkt från skärmen. La pappret mot skärmen och markerade. Funkar ju bra på liksidigt motiv (t ex O, H osv). Men så skulle jag få vänt på G o R m fl, och det lyckades jag inte med. Och med nästan inget bläck kvar i skrivaren fick det bli denna nödlösning som funkade bra: Gör bokstäverna i en svag färg i datorn (som kräver lite bläck, förslagsvis ljusgrå) och skriv ut. Markera konturerna med en spritpenna. Kontrollera att den går igenom pappret. Vänd och rita av dina bakvända bokstäver på applikationsmaterialet. Nöden är uppfinningens moder...Kram Jenny

Wow-tyger att vinna

Vingette in Stiches firar att andra numret av tidningen är här. Firas med en give-away. Härliga tyger till en lycklig vinnare. Kanske jag? Kanske du?

Kram Jenny

torsdag 3 mars 2011

Skräpkorgssensationer

Var bara tvungen att testsy några block från min nya bok Scrap-Basket Sensations. Den innehåller mycket kul, allt baserat på 2½"-remsor. Men det går lika bra att rota runt i skräpkorgen - eller skattkammaren. Kärt barn har många namn :-)
Picnic block och en blomma till Nana girl
Såg ni förresten dagens härliga scrapstips på Stash Manicure? Där kan vi snacka sensation!!

Kram Jenny

tisdag 1 mars 2011

Alla goda ting är tre

Tre roliga grejer med posten idag (nåväl, några med Schenker, men ändå).

- ett -
Min vinstkjol från Solig kom med posten idag. Ett härligt vårtecken en kylig dag. Visst är den underbar?
Solig rolig kjol
- två -
Ytterligare ett brev i brevlådan. Vitt tyg från Textilia. Jag fick tips från Maja och har köpt en meter för att testa. Det ser finfint ut. Lite krispigt som utlovat.

- tre -
Och så har jag varit på Statoil och hämtat ett bokpaket. Första gången jag köpt från Adlibris. Anette L tipsade om en bok häromdagen; Scrap-Basket Sensations. Väl inne på webshoppen hittade jag två Kaffe Fassett böcker som jag gärna ville ha. Alla goda ting är som sagt tre!
Tre böcker med förhoppningsvis mängder av inspiration
Imorgon ska jag till jobbet. Slut på föräldraledigheten och back to business för första gången sen oktober 2009. Känns både som alldeles nyss och samtidigt som en evighet sen. Det ska bli kul att börja jobba men trist att inte träffa Mr J hela dagarna. Han kommer att vara med sin pappa så dem går det ingen nöd på. Får se hur mycket tid det blir till symaskinen och bloggen det närmaste.

Nu ska jag kika lite i mina böcker innan det är hög tid att jobba lite på skönhetssömnen.
Kram Jenny

PS - Wivi visade vad som blev över efter att hon fått klart Majas bus-utmaning. Här är mina scraps. Utmaningen är färdig sånär som på en liten detalj. Jag hoppas få klart det hela i veckan och skicka bild till Maja.
Allt som blev över...