onsdag 29 december 2010

Cut some corners

Att ”cut corners” brukar normalt sätt inte vara så bra, men nu har jag för första gången provat att klippa av hörnen på tyg innan tvätt och det funkade finfint.

Klipp av hörnen innan maskintvätt och slipp skatbon!
Vanligtvis handtvättar jag det mesta, men denna tygbit var 2 yard och jag hade en mörk maskin på gång så jag provade tipset jag läst på Q&L-listan. Och istället för ett skatbo av trådtrassel kom biten ut hel och ren. Visst hade den några fransar i kanten, men helt ointrasslad i andra grejer. Kul när det funkar!
Svart och randigt. Bra att ha.
Tygbiten köpte jag hos Hancock’s, en webshop i USA. Jag har handlat där en gång tidigare och får därefter löpande deras nyhetsmail. Nån kväll innan jul, när jag väl egentligen borde tagit tag i nåt julstöks-aktigt, klickade jag vidare och hittade lite kul. Några Kaffe Fassett- och balityger på rea-rea och så Moda Scrap Bags. Både Kaffe- och Balitygerna restnoterades tyvärr, men scapspåsarna kom igår.
Moda Scrap Bags med matchande remsor.
Inte roligaste surprisen kanske, men en utmaning till mig.
Båda innehöll kantremsor (från Jelly rolls? nej, från Layer Cakes upplyser Gunilla W. Tack för infon!). Den ljusa heter Wild Rose och den mörkare Summer’s End. Runt 30 remsor i varje och ca 1½-2¼” breda, bordräknat stadkanten. Ingen av dem innehåller tyger jag skulle valt i butik, så jag får se det som en utmaning. Jag har tidigare köpt två Scraps påsar och då innehöll den ena blandade baliscraps (jag tror det var en särskild sorts bali-påse som jag inte hittade nu) och den andra allsköns tyger i lite olika kvalitet. Att jag är en scraps-älskare är väl ingen hemlighet vid det här laget, men nu dröjer det nog ett tag innan jag låter mig lura mig själv att köpa en sån här påse igen.

Julen har varit mycket god, men i princip sy-lös. Planen är att sy några hexagoner till årskrönikan på SVT kl 20 ikväll. Jag kan verkligen behöva en uppfräschning på vad som hänt i vida världen detta år.

Kram Jenny

torsdag 23 december 2010

Dan före dan

Såja. Nu börjar julstämningen infinna sig... KM och jag har haft provsmakningsvickning av diverse hemlagad julmat ikväll. Mums!
Dan för dan... och dags att redovisa Trädgårdsutmaningen. Idéen var alltså att fotografera blommor i sin trädgård i slutet av augusti och låta sig bli inspirerad att sy nåt. Stort eller litet. Så här såg min trädgård ut i sensomras.
 

Jag valde "nåt litet" att sy. Det blev två necessärer. Mycket grönt, en del rosa, lite gult och så ett svart vinbär på varje :-) Sydda med 1" resp 1½" breda remsor. Måste erkänna, med viss risk att framstå som egocentrerad, att jag blev lite inspirerad av min egen väska som jag höll på att sy i samma veva. Det som inte syns på bilderna är en liten bladranka på kanten under dragkedjan. Jag är egentligen inte så stormförtjust i mönstersömmar (tycker ofta det kan bli lite too much), men här passade det fint tycker jag. Och så hade jag ju blivit med Aurora mellan det att jag sydde själva rutorna och sydde på dragkedjan.

Trädgårdsutmaning  2010. Sydd av remsor 1" o 1½".
Trädgårdsutmaning 2010. Sommar inne. Vinter ute.

Fotograferade necessärerna gjorde jag inte förrän i december. Lägg märke till trädgården i bakgrunden. Hade utmaningen börjat nu, hade det alltså blivit helvita necessärer med lite svarta inslag.

Passar på att önska er en riktigt skön och god jul. Hoppas ni får en perfekt mix av klappar, kramar och kalas!!

God Jul!

Kram Jenny

onsdag 22 december 2010

Trist? Javisst!

Ikväll har jag så äntligen tagit mig i kragen och fållat två dukar. Inte så svårt egentligen, men såååå svårt att hitta motivationen till att sy sånt trist. Det är ett IKEA-tyg med hus som jag köpt på metervara och så lakansväv att ha under för hustyget är lite tunnt. Eftersom jag använt dem på ett tidigare kalas (utan att fålla) fanns det lite vinfläckar som jag gärna ville ha bort till juldukningen. Och innan de åkte in i maskinen var det ju bäst att fålla. En och en halv månads ställtid. Konstigt det där att vissa saker tar enormt lång tid att komma till skott med, trots att göra själva grejen tar kort tid. Men jag får se det positivt. Att fålla en gardinlängd tog 2½ år....
Mindre trist är dessa mysiga förvaringar. Såg ni dem hos RaggedyOwl? Där finns även länk till beskrivning. Undrar hur lång tid det tar tills jag syr en sån? En tanke med dessa var tydligen att barnen ska lära sig att plocka upp efter sig. Jag har försökt leka "nu-stoppar-vi-tillbaka-alla-leksakerna-i-denna-korgen-leken" med Mr J, men han har hittills visat mycket svalt intresse. 

Kram Jenny
PS - fläckarna på dukarna gick bort, så nu hänger de på tork. Laddar för att stryka 8 meter duk... Skönt att jag har en deadline på fredag :-)

söndag 19 december 2010

Här var det gran...

... den finaste i stan till doppareda'n!
 
Gullig liten nåldyna - eller kanske bara som pynt? Här finns gratis mönster att ladda hem. (Du får frågan om du vill ha Connecting Threads nyhetbrev, men kan ladda ner mönstret även utan att bli prenumerant.) Jag har inte provat själv ännu. Syr för tillfället spelpåsar som ska bli julklappar och så en och annan djur-hexagon.
Kram Jenny

onsdag 15 december 2010

Vinn en regnbåge!

Det pågår en giveaway hos p.s. I quilt. En superduper-regnbågs-hög med Kona Solids Fat Quarters!! Kolla in och delta. Vinnaren utses på lördag.

Mums vilken fin vinst (från Canton village quilt works)! Hoppas hoppas den får flytta till Billdal! 
Kram Jenny

måndag 13 december 2010

Bernina-spa

Hittade en bra instruktionsfilm på hur man gör rent och oljar nya fina Berninan. Vilken skillnad på ljudnivå efter smörjet! Men hur ska jag komma ihåg att smörja varannan/tredje vecka?? Borde finnas en app på iphone för påminnelse (kanske redan gör?). Problemet är att jag inte har nån iphone... Får väl skriva en lapp.
Kram Jenny

lördag 11 december 2010

Älskling, det är ett vulkanutbrott i din lunchlåda!

Ta-dah! Här är min bentobox à la vulcano. Resultatet av Symadam Gun's utmaning. Vad säga? Kul att sy, det gick åt mer tyg än jag räknat med och jag skulle nog hoppat över vissa färginslag... Men ett vulkanutbrott erbjuder ju ändå värme och styrka. Och det är väl just det vi önskar de små bäbisarna som täckena sys till?   

Bento Box à la Vulcano. Kraft och värme till nån liten typ.

 Nu gäller det att ta tag i nästa steg; quiltningen. Eller så skyller jag lite på julen och gör nåt julstöks-aktigt istället. Äta pepparkakor t ex. Har bakat nästan löjligt goda skurna pepparkakor. Om jag fortsätter äta dem i samma takt som nu kommer jag att vara JÄTTEsnäll och JÄTTEtjock vid jul.
Kram Jenny
PS - BentoBox mönster finns här: http://sonnetofthemoon.blogspot.com/2009/01/bento-box-quilt-step-1.html. Jag gjorde mina mittrutor 5x5" och remsorna 2½".

fredag 10 december 2010

Point of no return

Syr Afrika-topp. Fick en idé vad jag skulle sy av Symadams tyg. Bra i huvudet. Bra på skissen. I verkligheten... Har inte helt bestämt vad jag tycker. Färg-rik kan man säga. Vulkanutbrott, kanske? Ska inte vidareförmedla vad KM sa. (Inte helt smickrande omdöme från södra delen av landet som börjar på R. Och slutar på äligt.) Men bara för att man har god smak i val av fru är det ju inte säkert att ens lapptäcke-utlåtanden räknas, eller hur? Men helt ute och cyklar är han tyvärr inte. Kanhända har min iver att få med många färger gått för långt? Nu är det för sent att ändra sig. Får se om jag hinner sy klart och fota i helgen, så får ni avgöra själva.
Före
Kram Jenny

tisdag 7 december 2010

Röda små stugor

Här är bild på en av de fina quiltarna jag skrev om igår. Den heter Red Cottages.
Jag tycker den är jättejättefin!! Som sagt, kolla in mer på bloggen Quiltstudio 22.  

Här i min studio (I wish...) så har det sytts Vandrande Block idag. Körde inte på min första idé, men väl den andra. Mapp är redo att skicka iväg, ska bara kolla så den inte väger för mycket. Sen ser jag den inte förrän om ett helt år. Då fylld med mängder av block. Spännande!

Kram Jenny

söndag 5 december 2010

Afrikatäcke??

Andra advent... snön faller konstant och ligger som blöt, bullig bomull på marken. Ta det lugnt i trafiken!!

Min hexagonsömnad fortskrider så sakterliga. Om jag är iväg och syr tar jag inte med hela biten, utan bara några hexagoner och syr ihop. Sen syr jag på det på "storbiten" när jag kommer hem. När jag la ut det hela på golvet idag såg jag - Afrika!!?? Ha ha, nej detta täcke får allt stanna här hemma. Har ju annat på gång till riktiga Afrika-täcken.

Status 5 dec: Afrika på snedden...
 Förra veckan var det träff med Födelsedagsklubben. Kickoff får man väl säga :-) Vi blir 13 som syr åt varandra, så på sin födelsedag blir det inte mindre än 12 godbitar som trillar in i brevlådan. Det var kul att höra alla önskemål. De skiljde sig åt både i teman och detaljnivåer. Alltifrån exakta måttangivelser och bestämd färg (som i och för sig är en liten utmaning att tolka - fniss) till att ha med ett visst tyg och resten valfritt; mått, teknik, färger. Första födelsedagsbarn som ska få block fyller i mars, så man har ett tag på sig att tänka till. Och sy förstås.

Träffen var hos Pia på Quiltstudion, och förutom fler hexagonmallar fastnade jag för dessa: 

Glada firrar och lite annat bra-att-ha från Quiltstudion
Igår kom detaljer kring Goa Gummors vandrande blockbyte 2011. Man ska ha tänkt ut sitt tema och sytt en eventuell egen omgång med block innan årsskiftet. Mycket tänka nuförtiden alltså... Knak knak. Det blir första gången jag är med i ett vandrande blocksbyte. Kolla in alla fina block som syddes till detta årets byte på Goa Gummors zoomin.

Surfade runt häromkvällen och upptäckte en för mig ny blogg; Margreth på Quiltstudio 22. Fastnade särskilt för en härlig husquilt och en jättefin stolquilt  (och kolla in hennes fina alteljé! Liiiiiite mindre belamrat än i mitt syrum kan man nog säga utan att överdriva). Jag har mailat Margreth och frågat om det är OK att lägga ut en bild här. I avvaktan får ni klicka på länkarna. Gör det!
Dagen efter som Rikstäckets tidning med almanacka för 2011 och då var husbilden med på en av månaderna. Jag har gått med i Rikstäcket igen. Anna i Sandviken hade en fråga på sin blogg huruvida man var medlem eller ej, och då kom jag på att jag inte fått tidningen på länge.... Förmodligen kom inbetalningskortet bort nån gång förra året i "få barn-chocken", men nu är jag alltså medlem igen. Inte en så aktiv sådan, men ändå.

Nej, dags för lite hexagoner i TV-soffan. 
Kram Jenny

onsdag 1 december 2010

Godsaker

Ett pyttetäcke har blivit klart idag. Det startade med några fina scrapsbitar i en "på-köpet-påse" från Lapphexornas Köpa-Byta-sälj-kväll, fortsatte med KM's avlagda skjorta och nu ser den ut såhär:
Pyttetäcken av kassakvitton av skjort-lappar och färgglada scraps.
Nästan som en liten godispåse, eller hur?

Och apropå godsaker; När jag funderade lite kring hur jag skulle sy Afrika-täcket, kom jag att tänka på några block som jag har från ett byte på Sysidan för några år sen. De har blivit liggande långt ner i en låda i väntan på bättre tider. Blocket heter Ditzy Donuts, vilket lite fritt översatt betyder "knäppa munkar" (såna där friterade man äter alltså :-) ) Kul att sy var det, har jag för mig. Hur som helst så plockade jag ihop några stycken och vips så har jag en topp till ett täcke. Ihopsytt ikväll, men det behövs någon ram för att få till det rätta måttet, så nu får den vila lite igen. Får se om jag får med Gun's tyg i detta täcke, annars får det bli två.
Vill ni se några fina täcken i Ditzy Donuts kolla in Hannes sida på Sysidan.
Ditzy Donuts - en Afrika-topp på gång

Var på Hemköp ikväll för att införskaffa lite inspirationsgodis till träffen med Födelsedagsklubben imorgon kväll. Men det fanns inget av den sort jag tänkt mig. Kanske hittar jag nåt bra imorgon, annars får det bli sockerfritt inspirerande.
Kram Jenny