onsdag 29 september 2010

MorgonKaffe, hexagonmatta och quilta-under-gång

God morgon! (eller kanske God förmiddag!)

Först en länk med ett gratis mönster från Kaffe Fassett's nya bok. Det verkar dessutom vara någon Quilt along men jag har inte läst så noga om den fortfarande är igång. Hur som helst - det blir fantastiska quiltar när Kaffe och Lucy varit i farten!
http://www.melaniefalickbooks.com/quilt-along-with-kaffe/

Sen såg jag denna. Klicka HÄR för att kolla in hela! Då kan vi snacka hexagon-sömnad...
 
Funderar lite på vad jag sytt med hexagoner... inte så mycket. Men under NQT gick jag en mycket trevlig kurs med Mirjam Hakala där vi handsydde olika sytillbehör. Bland mycket annat dessa små sypåsar, ca 6 cm höga. De påbörjades på kursen och väl hemma blev det lite knasigt så den första fick jag ihop fel (röd-svarta). Bara att köra igång med en till. 
Vet inte riktigt vad man ska ha dem till, rymmer ca 2 trådrullar. Om inte annat så var det en kul introduktion till sexkants-mallarna. Kul men tidskrävande!!
 

 
Och jo, ytterligare ett hexagon-alster har jag faktiskt åstadkommit. Från samma kurs som ovan. Ett handsytt nålbrev, ca 5 cm i diameter. Innehåller hårda kartongbitar så att den håller formen. 
Förresten; vad ska man ha till... måste man veta det? Nedan citat tycker jag är urbra. Gäller för mycket!

  

Kram Jenny

PS Igår hade vi temakväll med Lapphexorna. Birgit visade Quilt-as-you-go-metoden. Jag har aldrig provat, så det var jag tvungen till när jag kom hem. Lika bra att passa på när man har det någorlunda fräscht i huvudet. Efter några omtag blev det detta. Blir nog en grytlapp :-) Annars var det smartaste just hur man syr ihop quiltade bitar med remsor. Men det behöver jag ju inte här. // DS
 

söndag 26 september 2010

Goa gubbar av snö

I ett av mina kompisgäng är det tradition att bäbisar får täcke. (Det är väl helt enkelt så att i det gänget har det kommit flest bäbisar efter det att jag började sy lapptäcken). Lilla G föddes i våras och det börjar alltså bli hög tid att hon får sitt eget täcke. Det är till hennes täcke jag tänkte mig Disappearing 9-patch och började öva på några pyttetäcken i somras. Nu är det "projekt färdigställande" som gäller. Behövde extra tyg till ramen och därför blev det besök hos Quiltstudion i torsdags. Förutom Kaffe-ram blev det lite mysiga djur samt nya snögubbar från Lynette Anderson. Jultyget är jättefint men lite svårt att skära ner. Får nog bli att man har i stora bitar för att behålla det härliga mönstret.

Har ni förresten sett att Quiltstudion öppnat webshop? Kul!

Annars pågår väl detta på syfronten:
- Lilla G's täcke (ram ska på och sen quiltas. Kanske på nya maskinen?)
- Pyttetäcken (4 st som jag tänkte ha klara till månadsmötet 7 okt. Bara baksidan på återstår, men det kan vara nog så segt ibland...)
- Scrapstäcket (lätt att bli besatt av att sy 2x2"-lappar. Nästan så jag börjar skära ner fina stor-tyger i smått, smått...)
- NPNT (har 6 block på ett stycke. Trodde det skulle bli mer "effektivt" men jag ska nog sy dem 1 och 1 efter att denna är klar. När nu det blir)

Så om jag bara tog lite datortid och gjorde till sytid så borde jag väl bli klar när som helst.

Kram Jenny

fredag 17 september 2010

Award winning

Ojoj, jag har fått en award. Inte bara en utan två. Det är Anna och Carina som gett mig denna ärofyllda utmärkelse. Tusen tack till er båda!
 
 När man fått utmärkelsen bör man
- kopiera in award-bilden i sin blogg för att visa att man fått den
- tacka och länka till den som nominerade en
- nominera sju andra bloggare och länka till dem
- berätta sju intressanta saker om sig själv


Om mig:
  • Älskar havet. Att vara på, i och vid. Att titta på. Att fashineras av.
  • Har spelat innebandy i division 1. (Att det var så länge sen att det då bara fanns en division för damer kan man ju utelämna.)
  • Nattmänniska. Brukar ha en liten svacka vid 19-snåret, men efter 21 är jag full av liv. Och morgontrött. Nu sen Mr J finns i mitt liv är jag dock lite småtrött mest hela dygnet. Fast lycklig.
  • Gillar kalas. Stora som små.
  • Det händer att jag sjunger Jolly Bob på kalas. Dock inte på för stora.
  • Har aldrig haft egna husdjur. Men min äldre syster har sett till att jag ändå vuxit upp med undelat, kanin, hund, hamster och två guldfiskar en kort period om jag inte missminner mig. Jo förresten, jag har ägt två vandrande pinnar; Sixten och Beata. När de fick trillioner små pinn-barn fick de flytta till någon annan.
  • Mitt första lapptäcketyg-inköp var ett jordgubbstyg för massa år sen som jag fortfarande har en hel del kvar av. (Hade dock ingen aning om lapptäcken då) Planen var att sy en klänning till mig själv. Gulligt på en 2-åring. Tveksamt på en 25-åring...
Åsså 7 andra bloggare. De flesta bloggar som jag brukar besöka har nog redan fått en award. Men här får ni en till i så fall. Står inget i reglerna att man inte får göra så. (?) Ingen inbördes ordning.
Anna Syr - drottningen av sybloggare
- Maja - lååånga härligt färgglada inlägg
- Evaj - ständigt uppkopplad i surfparadiset
- Annika / Sammanfaller - sy, tankar, klurigheter och inte sällan goda recept
- Anette L - en enormt produktiv kreatör
- My - riktigt många kreativa tankar
- Ulla-Stina - Västlapp på Sveriges 4:e största ö

Blir lite fnissig när jag hör ordet "award". När jag var i ett litet samhälle utanför Carnes i Australien -94 så fanns det skyltar på många ställen. "Award winning garden", "Award winning theater", "Award winning restaurant" etc etc. Teatersällskapet hade vunnit typ de senaste 10 åren. Man kan ju undra hur många teatersällskap som fanns i detta lilla samhälle? Tokiga i awards var de i alla fall. Och nu har jag en "award winning blogg". Jo, jag tackar. Fint som snus.

Ha en trevlig helg!
Kram Jenny

onsdag 15 september 2010

Gissa färgen - och snikfika

Evaj är i valet och kvalet över vilken färg på quilttråden. Kolla in och gissa, men skynda på! Fram till imorgon bitti - sen sker dragning. Känns som om Eva är ivrig på att börja quilta :-)

Igår kväll råkade jag slinka in på infokväll för nya medlemmar i Lapphexorna. Kul! Jag som bara skulle hämta etiketter lyckades få en kväll med quiltsnack och fika. Jag är ju för all del hyfsat ny (sen 1½ år tillbaka) men har redan varit på en välkomstkväll förra hösten. Fick se mycket fint sytt och blev helt klart inspirerad att börja ta tag i det här med quiltningen... any day.
 
Igår kom även mitt bidrag i "Ränderna går aldrig ur"-tävlingen i retur. Man fick med omdömen från juryn. Kul! Men mer om det lite senare. Nu ska Mr J och jag ut på tur i solen.

Kram Jenny

måndag 13 september 2010

Kantiga tips

Anna på sybloggen Anna Syr firar 600 inlägg och firar med Ge bort! Stort Grattis och bra jobbat, Anna! Din blogg är verkligen en inspirationskälla och alltid lika kul att kolla in. Ser fram emot kommande 600 inlägg! Och nästa 600. Osv. 

För att vara med och tävla om fina-fina priser ska man ge tips. Jag tänkte tipsa om min hemmagjorda "kant-mall" som jag använder flitigt när jag syr necessärer. När jag quiltat och det är dags att skära rent, så skär jag först långside-kanterna raka. Sen fram med kant-mallen (som är försedd med mittlinje som gör den enkel att passa in) och välj vilken av de två rundningarna som önskas. Bara att rita av och klippa. Verkar kanske inte så "rocket science" (vilket det ju inte heller är!) men mycket användbar!

Här är exempel på hur det kan bli - en av varje "rundning".

Vill du se fler necessärer som jag sytt finns det i min webshot. Klicka här.

En annan väldigt användbar grej, som jag nyss upptäckt är Cutting Edge. Ja, jag är ju inte direkt någon sk early-adapter på denna tejp som jag sett men förkastat tidigare. Är inte så tillbehörs-tokig. Men så fick jag prova en smart linjal (Bloc_Loc) av Symadam som hade en skåra i sig som "hakade i" när man ska skära triangel-block. Och Pia på Quiltstudion tipsade om denna tejp som fixar samma funktion. Tejpen ska man kunna använda igen. Säkert suverän om man har ett speciellt mått man ska skära mycket av eller om ens cm-linjal vill vara en inch-linjal för en stund.
Detta var mina tips, alltså!

Vill också passa på att visa en vinst jag fick av Maja! Tack!! Jag hade turen att bli besökare nr 4900 och fick en FQ japanskt tyg i olivgrönt med diverse mönster på. Maja skrev att det var "en riktig utmaning" och det klart att den hade nog inte åkt ner i min shoppingkorg, där ju oftast färggladare tyger hamnar. Men jag ska nog tänka ut nåt att sy av den. Fortsättning följer... Någon som har en idé om vad det är för mönster? Jag tycker mig se kam-musslor och trådrullar. Men det verkar ju inte så troligt. Bättre idéer, någon?

Slutligen kan jag rapportera att Auroran nu står på plats och att jag börjat sy lite på den. Känns jättebra! Har dock inte hunnit så långt i finess-provandet ännu.

Kram Jenny

fredag 10 september 2010

Lugnet före stormen

Puh! Nu är det fejjat och fixat i syrummet vill jag lova. Dammat i varenda hörne, skurat golvet, lister, sladdar på knä, sorterat tyger, knappar, böcker och pennor och allt möjligt jox. En papperskorg blev full med skräp - tyvärr blev det inte mer... Här är så luftigt och fint nu. Nästan så man skulle ta sig en picnic på golvet. Så stor fri yta och dessutom så rent. 
Scraps, tyg och vadd på sin plats
En bonus när man detaljstädar är alla kära återseenden. Jag hittade en stor bit flanell som jag införskaffade inför en workshop med Kaffe Fassett för några år sen. Nu hängde jag upp den bakom dörren och vips är jag ägare av en designvägg. Har hängt upp lite blandade lappar för att se vilka som hänger kvar imorgon bitti. Än så länge sitter de fin-fint på plats.

Designvägg som bonus - bakom dörren
Har fått många tips på bra förvaring idag på Q&L-listan. IKEA, Clas Olsson, Biltema och urätna kakburkar är hetaste tipsen. Själv har jag en hel hög med Hammarplast-lådor (går fint att köpa på Ittalabutiken i Lidköping) till scraps, tråd och sytillbehör. Och tyger (typ 30 cm bitar) har jag färgsorterade i lådor från Åhléns. De är stabila och bra tycker jag. Och de åker ju in och ut ur hyllan ett antal gånger på ett år...
Nedan själva "efter-bilden". Visst är det skillnad mot bilden i gårdagens inlägg?  
Syrum efter. Städning. Fast före stormen.
Så nu är det bara att packa upp Auroran och börja stöka ner igen!
Har inte riktigt bestämt mig om jag ska börja packa upp den, gå och lägga mig och sova eller bara sitta här en stund och njuta av det nystädade. Lyx-bekymmer, I know! Och så är jag lite kissenödig också, men tyvärr är det lite svårt att komma in på lill-toan just nu. 
Toakö...

Kram Jenny 

torsdag 9 september 2010

Städning pågår

Imorgon kommer nya symaskinen levererad, har Schenker lovat. Kontoret/syrummet har sett ut som rena raset ett bra tag, så nu pågår lite panikstädning för att den kära Aurora ska känna sig välkommen. Det går lååångsamt framåt. Vill ju inte bara fösa undan grejer utan få lite ordning på riktigt. Har kommit så långt att man nu kan se större delen av skrivbordsytan och alla tyger är sorterade ner i sina lådor och hyllan är dammtorkad och sorterad. Så nu är det bara resten kvar... Inser att jag verkligen behöver ett smart sätt att förvara projekt som är lite lätt igång. Alltså sånt som man inte behöver ha framme på själva sybordet, men heller inte stoppa iväg i nån slags "ta tag i sen-låda". Har för mig att Camilla hade ett smart tips från IKEA?

Nej, nu får det ändå vara färdigstädat för ikväll. Har inte fotat idag, men såhär såg det ut för ett tag sen... Hoppas kunna ta ett nytt skinande "efter-foto" inom kort. Wish me luck!

Kreativt kaos. Eller kanske mest bara kaos?
Detta kan man väl också kalla en "utmaning"? God natt!

lördag 4 september 2010

Quiltköping t/r

Idag har jag, syrran och min nya väska varit i Quiltköping. (ja, en herrans massa andra damer och en och annan man var där med såklart). Väskan funkade fint och föranledde en del hej (kul!) men tyvärr var den på tok för liten som shoppingväska... Tur att det finns plastpåsar ändå.
Virkkursen var kul, men det var värst vad lite av sy-slöjdens lm, sm etc som stannat kvar i minnesbanken. Blev helt klart inspirerad att virka lite fina kanter. Frågan är bara på vad. Måste sticka en sjal eller nåt först.
Vi såg utställning av Väntäcket och Ränderna-utmaningen (röstade inte på min egen), hann två varv bland butikerna, lunch, hejja lite snabbt på nya och gamla quiltvänner, virkkurs, shoppa lite tyg och sist men inte minst så slog jag till på en NY SYMASKIN! Har funderat lite grann, men måste ändå kalla det för något av ett impulsköp: Bernina Aurora. Den verkar kanon och det ska bli så kul när den kommer levererad i veckan!
Här är bilder på min shopping. Maskinen hoppas jag få anledning att återkomma med rapport om snart.
Rött från Quiltameva. De andra från Textilia.

Överst två fyndrullar av bra-att-ha-tyg.
Underst två give-away-packar från Quiltköpingskassen.
 
Wow! Kaffetyger. Varje bit ca 50x70 cm.
Jättebra pris så 3 buntar fick åka med hem till Billdal.
KarMa garn sålde Kaffe Fassett tyg i buntar. Jag hade så svårt att välja, men eftersom det var riktigt bra pris köpte jag tre. 

Kram Jenny - som haft en mycket bra dag i ett höstsoligt Lidköping.

fredag 3 september 2010

Don't kill the Messenger Bag

Ikväll var det redovisning av förra utmaningen i Lapphexorna. Oj, vad mycket fint folk hade sytt! Vi hade fått en rulle med 8 remsor 2½" på full bredd. Vi fick lägga till mer av dessa tyg + ett valfritt. Min rulle blev en väska:

Det var en utmaning på många sätt för mig:
- första gången jag var med i en utmaning
- inte alls färger jag hade valt själv
- har aldrig sytt en handväska förr och sydde utan mönster
Men det är väl därför det heter just "utmaning"??
Öppning med dragkedja för att kunna stänga.
Lite skarvat för att få ihop det - men det funkar!

Restremsorna blev en liten innerficka.

Innerfickan kan man ta loss - och ta med.

Innerfickan med kardborre.

Nästa lilla feature är jag också nöjd med; nyckelhållarsnodden. Lätt att hitta nyckeln i väskan och med resår så att man når att låsa upp med väskan kvar på armen (om man t ex har ett barn på andra armen). Och med tanke på hur ofta jag letar nycklar beräknar jag att denna uppfinning kommer att frigöra ca 5 timmar per vecka. Ha ha! Ska bara komma på ett sätt att uppnå motsvarande för mobilen, Mr J's sockar, mascaran och minnet...
Nyckelsnodd med resårband. As-smart om jag får säga det själv :-)

Jag är nöjd med min väska och för att jag lyckades sy något för mig helt nytt. Och i tid. (vi fick 3 extra månader på oss vilket förstås underlättade...). Måtten på väskan är ca 30 cm bred, 35 cm hög och 5 cm djup. Grytlappsvadd gör den stabil. Tyget jag la till är det vinröda med småvita blommor. Det hade jag hemma. Och så köpte jag en bit extra av det bruna till axelband, stängning etc. Totalt blev det över en scrapbit på 10x10 cm och ett par 2" kvadrater.

Nu när redovisningen är klar är ju väskan inte hemlig längre. Kanske ser ni oss båda i Lidköping på Quiltköping på lördag?

Kram Jenny
Andra sidan.