måndag 30 augusti 2010

Lite ditt och lite datt

Har just tömt kameran och här kommer lite blandat.
Först ut fyra block sydda under sommaren i Paper Piecing. Lapphexornas sommarblock som jag ska skänka till föreningen för framtida projekt.
Och om någon var nyfiken så kan jag meddela att en liten hög tyg nu kommit lyckligt fram till förra veckans vinnare; Susanne. Bra jobbat, Posten!
Dresden Plate:n (ca 15x15 cm) är på plats på bakgrundstyg. Nu får den ligga till sig innan den ev kan komma till användning nån gång.
Mitt livs första Dresden Plate är nu ihopsydd och applicerad.
Undrar vad den ska bli?
Var på nyöppnade Panduro på Frölunda Torg i förra veckan. För en quiltare finns det ingen anledning att rusa dit. Väldigt begränsat med tyg; två hyllor varav en med bara Tilda tyger. Så gillar man dem kanske man kan hitta nåt. Jag är ingen direkt Tilda-fan, men skam den som ger sig. Jag hittade till slut ett tyg som jag tänkte ha till WIP-duken.
Och slutligen apropå Trädgårdsutmaningen (får man kalla den så?) från Maja och Evaj. Jag är igång med två grejer. Detta tyg ska vara med i båda. Visst är det fint? Det är en gardin av "Vinbärsbuske" från Ljungbergs som jag fyndade på Köp&Sälj-träff med Lapphexorna i höstas. Nästan synd att sätta kniven i.  But a quilter's gotta do what a quilter's gotta do... 
Måndagskram Jenny 

lördag 28 augusti 2010

Pillig sömnad - PS

Kul att så många verkar gilla pilletrasan! Ett tips till er som tänker sy en: se till att sy fast lappar och snören extra bra. Det finns säkert nån fiffig förstärkt söm på många maskiner. Eller gör som jag: sy, backa och sy igen just över etiketter eller prairy points. Snören knöt jag en knut på insidan också och så några gånger fram och tillbaka. Det är starka små pill-personer vi snackar om!! Och om man inte har så många etiketter kan man kanske sno lite tvättråd i nån tröja eller så? Bara zigzacka ordentligt så det inte repar upp sig.
Säkerhetskramar från Jenny

Pillig sömnad

Mr J (snart 10 månader) gillar att pilla! På elsladdar, knappar, matbitar, matpuré, sin navel, nallens nos, mammas örhängen - you name it. Inte minst på snören och etiketter. Så när han fick tag i lådan med band igår var det dags att göra verklighet av ett PIMM: en "pilletrasa". Ett gäng av 2" scrapsen fick bli framsida. Fick med några bitar i annan textur - manchester, flanell. Några praire points, några snören med knutar, några band och några etiketter. Hittills är det helt klart snören som fått mest uppskattning. Mycket pillvänliga!
Snören rules!

Pillig sömnad alltså - i en av ordets rätta bemärkelser :-)
Kram Jenny

tisdag 24 augusti 2010

Trädgårdsdags - eller mitt lilla gröna rike...

Idag hade jag en plan om att titta på en utställning här i närheten. Ewa-Christine ställer ut "Mitt vita rike" och även "Mitt svarta rike". Jag har sett bitar av det vita och det är jättehärliga alster som hon sytt av sitt textila arvegods. Tyvärr fick jag inte ihop tiden utan får hoppas på ny utställning och om inte annat boka denna helgen nästa år. Då utlovas även Röda grejer.

EvaJ och Maja har utmanat varandra och oss andra. Fota dina blommor och bli inspirerad att sy något. Vad som helst. Färdigt innan jul. Läs mer här. Jag tänkte hänga på. Det är alltid bra med lite hjärnstretching. Så när Mr J lämpligt somnade mitt emellan två regnskurar tog jag med kameran ut i trädgården. Det fanns faktiskt en hel del blommor kvar. Och ännu mera grönt.... Det här med att rensa ogräs är inte en favvosyssla här hemma. Och även om det blir av emellanåt så har man inte en chans mot kirskålen som är snabbare än blixten... Men man kan ju bli inspirerad av grönt också, eller hur? Inser också att jag behöver lära mig en del om hur man fotar blommor, men dessa får duga som inspiration.


 Igår rök de sista rabarberna. Vackra röda skaft kvar :-)
 Av de trötta rabarberstjälkarna blev det fin-fin rabarbersaft. Jätteenkelt att göra och jättegott att dricka! Recept från Leila här. Jag brukar blanda 1 del saft med 2 delar bubbelvatten. Skulle nog kunna bli en god drink också - kanske med vaniljvodka. Får prova nu när jag kan dricka alkohol igen. Eller varför inte byta bubbelvatten mot annat bubbel? 
Rabarbersaft. Lite sommar i ett glas.
Nej, nu blev jag fika sugen. Tur för mig att svärmor lämnat blåbärsmuffins här. Lycka till alla ni som antar trädgårdsutmaningen!

Kram Jenny

PS - Susannes kuvert är packat. Nu återstår bara att hitta frimärkena som jag VET att jag köpte förra veckan. Postas senast imorgon.

måndag 23 augusti 2010

And the winner is....

... Susanne!

Som utlovat i slutet av förra inlägget skedde en liten lottning här hemma ikväll. KM utsågs till "dragare" och det var alltså Susannes namn som stod på lappen. Grattis! Vinsten (ännu hemlig = har inte bestämt) kommer med snejlmejlen.
Och tack alla ni andra för glada tillrop!
Kram Jenny

fredag 20 augusti 2010

På syfronten en hel del nytt

Det var ett tag sen jag skrev och det har allt hänt en hel del kul på syfronten!
Dels har jag fått klart två utmaningar. Mitt livs två första utmaningar. Den första är Lapphexornas (som jag skrev om för ett tag sen). Blev helt klar igår och ska visas på möte i början på september. Jag är nöjd!
Den andra utmaningen är "Ränderna går aldrig ur" från Tyger & Ting som ska visas på Quiltköping. Materialet köpte jag i höstas och den har legat så stilla och vilat så jag trodde nog inte att jag skulle delta. Men så fick jag en idé för en dryg vecka sen och fick sy-sy-sy för att hinna klart till deadline som var denna veckan. Puh!
Bra (och kul!) hjärngympa har det varit eftersom bägge utmaningarna var tyg jag inte skulle ha valt själv och eftersom jag valt att sy grejer jag aldrig sytt förr. Tyvärr inga bilder - kommer efter redovisningarna.

Sen har jag varit på Sy-träff. En riktig heldag får man säga! Jag varken kom först eller åkte sist och hann ändå vara med 14 timmar ungefär :-) Jättetrevligt att träffa andra och sy ihop, jag som oftast ugglar själv i syrummet här hemma. Det var väl inte min mest produktiva dag, men man tankar ju upp bra med inspiration och energi till senare.
Jag startade ett scrap projekt. Fick inspiration från ett inlägg hos EvaJ om att sy ihop "startlappar" i början av annat man syr, och sen sätta ihop till nåt användbart. (jag hittade inte just det blogginlägget så jag länkar till hennes blogg). Mönstret hittade jag på en bild från Ovansiljans kviltförenings utställning. Det är Anna i Sandviken som fotat.

 Sen fick jag sytt ett pp-block: Lapphexornas sommarblock. Man kan lämna in för att delta i lotteri, men jag tror jag ska skänka mina till kommande projekt.
Och så började jag sy på en duk (tror jag det ska bli) från det lilla mönstret jag köpte i Norge.

Avslutningsvis på sy-fronts-rapporten vill jag visa mina härliga inköp hos Pia på Quiltstudion i går. Hela butiken var proppfull av härliga tyger! Jag fick också köpt lite tillbehör som jag tänkt skaffa ett bra tag. En inch-linjal 4½" bl a. Har provat och den funkar fin-fint!

Oj, det blev ett långt inlägg... Har du orkat läsa ända hit är du värd en belöning. Skriv pip i kommentarsfältet så är du med i en utlottning. Av lite tyg tror jag det blir.  Dragning sker söndag kväll.
Kram Jenny

onsdag 11 augusti 2010

Blomma på gång och sytips från kontoret

Gårkvällen tillbringades delvis i TV-soffan och då passade jag på att prova nya pappmallarna till Dresden Plate och kom en bit på väg.
Det verkar finns många versioner av Dresden Plate. Fler kronblad och spetsiga ändar verkar vara vanligast när man gör en snabb Googling i ämnet. Här kan du läsa lite om blocket och dess historia. Wivi tipsade också om en instruktionsvideo på YouTube där de syr (utan mallar) på maskin och av en charm pack.

Jag passar på att tipsa om ett toppenbra hjälpmedel vid sömnad med pappmallar:

Vanliga gem (av metall och med plasthölje) fungerar utmärkt att hålla pappbitarna på rätt plats när man syr ihop.

Nu ska jag packa inför sy-heldag imorgon. Ska bli jättekul!
Kram Jenny

tisdag 10 augusti 2010

En riktigt bra Norge historia

Nu är vi hemma från en mycket lyckad Oslo-vistelse! Vilken härlig liten storstad Oslo är. Vi gick bl a på promenad i de mysiga kvarteren bakom slottet. Slutmålet var att jag skulle ta en tur i Kathrines Quilte Stue. Tur att det var mysiga kvarter, för jag var en riktigt usel kartläsare och lotsade familjen hit och dit i cirklar innan vi kom fram. KM och lille J tog en fortsatt promenad medan jag gick in i detta Mekka för en quiltare. Ojoj, vad mycket fint! Det är en stor butik med massor av tyger och härliga arrangemang. Många av deras tyger är lite väl romantiska för min smak, men allt är så fint så man blir förstås lite sugen på dem också.
Jag fastnade speciellt för en härligt färgsprakande quilt sydd av en tygserie som heter Meadow Sweet. Klicka på länken och scrolla ner något - det är det värt!
Några av den serien och några andra tyger som doftade 70-tal fick åka med mig hem över gränsen.
Lite 70-talsnostalgi på 2000-talsvis inköpt hos Kathrines Quilte Stue.

Annars var tydligen det "hetaste heta" i Norge att sy över pappmallar; Dresden Plate. "Det syr ALLA i Norge nu". Jag ville ju inte vara sämre och köpte ett litet minikit med mallar för två blommor. Passar ju bra att ha några syprojekt som är enkla att ta med. Har provat lite framför TV:n i kväll. So far so good.

Jag var också en sväng inom Panduro på Karl Johan, men gick - hör och häpna - ut tomhänt. Mycket folk i butiken, inte så kul skyltat och två hungriga killar som väntade utanför.
Så är du i Oslo är min absoluta rekommendation att besöka Kathrines Quilte Stue! Är man inte i Oslo kan man följa dem på deras blogg eller på Facebook. Och inom kort ska de öppna Internet butik. Kul!
Klem fra Jenny

PS - dyrt i Norge? Jo, det är det ju. Speciellt med nuvarande växelkurs... Men inte sååå farligt för tygerna. I snitt betalade jag 160 NOK/meter = ca 190 SEK. Inget klipp, men jämfört med vad ölen på Akker Brygge kostade var det förstås rena rean :-)

onsdag 4 augusti 2010

Sovit på saken

Nu har jag sytt klart toppen av syrrans tyger som jag skrev om härom dagen. De matchade varandra väldigt bra, så det var ingen jätteutmaning att få ihop dem. Men kul att prova Disappearing 9 patch igen - nu med lite goda råd i ryggen. Jag körde mest på magkänsla trots allt. Och lät lapparna ligga utlagda över natten och kollade igen på morgonen med (hyfsat) utvilade ögon.

Nytt försök med Disappearing 9-patch.
"Arvetyger" från syrran + det grönprickiga.
Igår var jag hos frisören för första gången på - jag vågar knappt avslöja hur länge sen. Lämpligt nog ligger den strax intill Lapptäcksverkstan (på Södra vägen) så jag tog en sväng in till Ewa-Lisa på hemvägen och köpte lite tyg. Inget särskilt projekt i tankarna, bara bra-att-ha-tyg.
Inköp Lapptäcksverkstan 2010-08-03
Imorgon drar vi till Oslo. Tänkte mig en sväng in på Kathrines Quilte Stue. (Tur att jag sparat så mycket pengar på att inte gå till frisören på länge!! Eller sparat.... tjänat heter det ju) Något annat bra Oslo-tips? Kram Jenny

tisdag 3 augusti 2010

Blandat smågodis

I går var det återigen kul att hämta posten. Jag hade turen att svara rätt på en fråga på Majas blogg i fredags och då fick jag denna härliga hög med scraps. Underbara tyger och så fint arrangerade. Man blir ju lycklig bara av att kolla på dem! Tack Maja! Frågan är om de inte är bättre än annat smågodis. Inte minst för tänderna. Och midjemåttet. 

söndag 1 augusti 2010

Nygammalt

Syrran har rensat garderober och bl a fick lite tyg flytta ut. Några har flyttat in hos mig. Inga specifika quilttyger men täta bomullstyger som säkert kan komma till nytta någon gång. När jag sorterade tygerna kom jag på att jag ska göra en liten "utmaning" till mig själv. Eller ja, jag ska helt enkelt sy ett provtäcke till med disappearing 9-patch av bara dessa tyger + ev ett till. Egentligen borde jag väl använda sytiden till min verkliga utmaning med Lapphexorna. Men det ska nog hinnas med det också.